Det borde framgå tydligare av konsekvensbedömningen hur de föreslagna åtgärderna befrämjar de centrala målen för vårdreformen, skriver rådet i sitt utlåtande. Regeringen borde lägga fram fler kvantitativa bedömningar och beskriva mer ingående hur konkurrensen skulle fungera på de regionala vårdmarknaderna som reformen skapar.

Rådet anser också att valfriheten borde införas stegvis både tidsmässigt och regionalt. Man borde också genomföra försök och pilotprojekt. Det skulle minska riskerna när det gäller att nå målen för vårdreformen och möjliggöra mer tillförlitliga konsekvensbedömningar. Dessutom skulle det vara möjligt att göra nödvändiga ändringar om riskerna realiserades.

Rådet påpekar att lagförslaget leder till att hela social- och hälsovårdens verksamhetsförutsättningar förändras nästan på en gång. Därför är det svårare än vanligt att göra konsekvensbedömningar, men rådet anser att åtminstone riktgivande kvantitativa bedömningar bör läggas fram om reformens mest betydande konskekvenser.