Ett fejkkonto i landshövding Peter Lindbäcks namn upptäcktes för cirka tre veckor sedan av en bekant som kontaktade honom och frågade om han skaffat Facebook.

Personen som skapat profilen hade angett rätt titel och namn samt en porträttbild på landshövdingen. Fejkprofilen hade även skickat två vänförfrågningar till personer i Lindbäcks bekantskapskrets och även skrivit ett meddelande på facebookväggen till en av dem.

– Meddelandet i sig var harmlöst. Det stod något i stil med ”hur mår du”. Men man börjar tänka på vad för saker den här personen kunde ha fått för sig att skriva, säger Lindbäck.

Han bad en it-kunnig kollega om hjälp och kollegan fick från sitt eget konto skicka in en anmälan till Facebook om att kontot var fejk.

– Jag kunde som icke-medlem inte anmäla saken själv, vilket är mycket märkligt. Men när anmälan hade gjorts tog det bara ett par minuter innan sidan var borttagen, säger Lindbäck.

Obehagligt

Peter Lindbäck har under sin långa offentliga yrkeskarriär fått motta en del hotelser via mejl och brev, men att någon utger sig för att vara han är på ett sätt ännu mer obehagligt, menar han.

– Jag är landshövding dygnet runt och förutsätts alltid agera på ett korrekt sätt. Sådant här leder snabbt till ryktesspridning och när den skadan är skedd är den svår att reparera helt, säger han.

Vem tror du ligger bakom?

– Det är troligtvis någon som vet vem jag är eftersom det har skickats ut vänförfrågningar till folk som jag känner.

Han är också kritisk till Facebooks sätt att hantera fejkkonton.

– Jag undrar hur man inte kan ha ett system som sätter stopp för sådant här. Hur kommer det sig att jag inte kan anmäla om jag inte är medlem.

Bilder stals

Även lagtingets talman Johan Ehn har haft problem med Facebook-relaterade bedrägerier. I hans fall har det handlat om bildstölder.

Vid tre tillfällen de senaste två åren har han fått varningar från Facebook om att hans bilder använts av andra konton, bland annat ska han ha varit en amerikansk löjtnant stationerad i Afghanistan.

– Jag har aldrig känt mig rädd på något sätt, men det är klart det är störande. Det senaste kontot jag anmälde hade legat uppe i ett halvår innan jag fick information om det men det har aldrig använts emot mig på något sätt, säger Ehn.

Kennet Berndtsson, som är vd på Plasto, fick hela sitt konto kapat under påsken och någon började skicka meddelanden till hans Facebook-vänner.

Polismästare Maria Hoikkala säger att identitetsstölder och dataintrång på sociala medier är svåra att utreda och skydda sig mot.

– När det gäller fejkade konton så är det i princip omöjligt att kunna kontrollera, säger hon.