Enligt Skatteförvaltningens nya instruktioner är den springande punkten om man överenskommit om saken på förhand, så att maten är ersättning för talkoarbetet.

I ett pressmeddelande (enbart på finska) ger Skatteförvaltningen två exempel. Om en förening till exempel ordnar ett öppet talko för att renovera sitt föreningshus och bjuder på sopplunch och kaffe för arbetarna räknas maten inte som skattepliktig förmån. Om däremot en förening ordnar talko och kommer överens med talkoarbetarna om att de bjuds på middag på en restaurang vid dagens slut som ersättning för arbetet är middagens pris skattepliktig förmån för talkoarbetarna.
Också när det gäller mängden mat finns det begränsningar. Om mängden mat en talkoarbetare får anses överskrida "rimliga gränser" ska den beskattas.

Pensionstagarnas Centralförbund gick på torsdagen ut med ett pressmeddelande (enbart på finska) där man skarpt kritiserade Skatteförvaltningens nya regler för matförmåner för talkoarbetare. Pensionstagarnas Centralförbund har ungefär 6500 frivilligarbetare, som till exempel fungerar som promenadsällskap för äldre. Förbundet är oroligt att de nya reglerna skrämmer i väg de talkoarbetare som redan finns och gör det svårt att hitta nya.

I lagen finns inga regler om skattebefrielse för talkoarbetare när det gäller mat. Enligt Pensionstagarnas Centralförbund borde lagen göras om.

Från Skatteförvaltningens sida anser man att Pensionstagarnas Centralförbund missförstått instruktionerna och tror att det gäller all talkoservering. Skatteförvaltningen påpekar att man förstår vikten av talkoarbete och uppmanar folk att bidra till frivilligarbete. Enligt Skatteförvaltningen har de nya instruktionerna tagits fram enligt önskan från organisationer, för att man på fältet ska kunna handla rätt.