Det är långt ifrån första gången frågan om en sammanslagning av Kaskö och Närpes är aktuell under decenniernas gång.Men den här gången är förutsättningarna andra.

En kort resumé: På sista fullmäktigemötet innan kommunalvalet lämnade SFP, Samlingspartiet och Vänsterförbundet, plus en sannfinländare, in en motion i Kaskö stadsfullmäktige.

De föreslår att Kaskö snarast börjar förbereda en utredning om samgång med Närpes.

Om partierna står fast vid sin ståndpunkt röstar 9 eller 10 av 17 ledamöter i det nyvalda fullmäktige för en utredning.

Redan detta är en betydande förändring. Kaskös beslutsfattare har hittills stått rätt enhälligt bakom fortsatt självständighet.

Inom SFP har det sannolikt funnits tankar i den här riktningen en längre tid, men de har förblivit outtalade eller bara antydda. Att intresse nu finns över både parti- och språkgränser är nytt.

Uppenbarligen har politikerna också uppfattat att det finns en allmän opinion i denna riktning - annars hade frågan knappast lyfts strax innan kommunalvalet.

Orsakerna är flera, men den främsta är naturligtvis Kaskös ekonomi och storlek.Ekonomiskt går staden på knäna, och bokslutet för fjolåret visade ett rekordminus om nästan 1,1 miljon euro. En avsevärd summa i en stad med 1 300 invånare.

Att göra nedskärningar i den omfattningen är minst sagt utmanande. Samarbetsförhandlingar har pågått en längre tid, men resultatet låter vänta på sig.

Det finns de som hoppas att vårdreformen ska befria staden från den kostnad som tynger mest, men om det räcker råder det delade meningar kring.

Samtidigt går det väldigt bra för Närpes. Fjolårets bokslut visade ett resultat om över fyra miljoner euro - en summa som i teorin kunde betala bort såväl minus som lånestock i Kaskö i ett slag.

Beslutsfattarna i Kaskö behöver också fråga sig vad som återstår i form av muskler och service efter vårdreformen.

Boksluten skulle kanske se snyggare ut. Men någonstans går också en gräns för när mängden egen kommunal service och förmågan att producera den blir så liten att en kommuns faktiska självbestämmande kan ifrågasättas.

Dessutom är behovet av investeringar stort. Ett nytt daghem och utbyggnad av skolhuset samt tillbyggnad av serviceboende och lägenheter för äldre är några högaktuella projekt.Det finns farhågor om ytterligare kommunala byggnader som kan behöva åtgärder inom en snar framtid. Gatuunderhållet har det sparats på en längre tid av ekonomiska orsaker. Samtidigt har det satsats ett antal miljoner på köp av fastigheter för uthyrning till företag.

Sammantaget är det uppenbart att större ekonomiska muskler vore till fördel för att klara den här ekvationen.

Lokal- och regionalpolitiskt är samgångsfrågan inte alldeles enkel. Bland finskspråkiga finns en del som ömsom talat starkt för självständighet, ömsom riktat blickarna österut.

Den inriktningen har varit och är främst koncentrerad till socialdemokraterna, nu med Sannfinländarna som ytterligare en part.

En del av bakgrunden till detta är att en andel av befolkningen är inflyttad just från de östra grannkommunerna främst för jobb vid numera nedlagda Metsä-Botnia.

En utredning som innefattar Närpes - och det kan inflikas att Kaskö saknar gemensam gräns med någon annan kommun än Närpes - skulle i motståndarlägret troligen vara lättare att svälja om fler kommuner ingick, såsom Kristinestad och kanske Östermark. Med detta finns flera problem. Östermark är i dag en kriskommun. Från Närpes har det kommit rätt klara signaler om att samgång med Östermark inte är ett alternativ. I Östermark är den givna riktningen Kauhajoki.

Vad gäller Kristinestad torde intresset för närvarande vara mycket svalt, i alla tre städerna.

I Kristinestad saknas motivering eftersom det nu går bra för staden rent ekonomiskt. I Närpes verkar den allmänna uppfattningen vara att en samgång med den större av de södra grannstäderna vore behäftad med mer problem än fördelar.

I Kaskö har de som talat och agerat för en utredning uttryckligen talat om enbart Närpes, vilket också det talar sitt tydliga språk.

Kommentarerna från Närpes håll om initiativet i Kaskö har över lag varit positiva, med diplomatiskt betonande av att bollen ligger hos Kaskö. Det har också inflikats strategiska bisatser som att "Kaskö skulle förbli Kaskö" och att det finns möjligheter att behålla och utveckla servicen i Kaskö.Rent praktiskt skulle en fusion inte medföra några enorma praktiska mankemang för Närpes. Däremot är det lätt att se fördelar i en gemensam stad.

Ett livskraftigt näringsliv skulle få tillskott i form av en massafabrik och en djuphamn, och Närpes allt tydligare roll som regionens nav cementeras.

Det är naturligtvis som det redan sagts: bollen ligger hos Kaskö. Och det handlar tills vidare om en utredning. Vägen till ett eventuellt beslut om sammanslagning är ännu lång.

Men närmare än så här har det ändå aldrig varit.