Strax efter klockan 20 på fredagskvällen kolliderade en skåpbil med ett tåg som var på väg från Helsingfors till ­Vasa. I bilen fanns en man och en kvinna från Vasa,­ ­båda födda på 1980-talet. Båda omkom i olyckan, som inträffade i Höstves i en plankorsning där det varken finns bommar eller ljus.

I tåget befann sig 150 passagerare. Ingen av dem skadades och de fick fortsätta in till Vasa med buss. Röjningsarbetet vid olycksplatsen­ avslutades vid 2:30-tiden natten till i går. Kommissarien Mika Jylhä vid ­polisens ledningscentral i Seinäjoki säger att det tog lång tid att få bort tåget från platsen eftersom det var svårt att få elförsörjningen att fungera.

Polisen kan i det här skedet ännu inte säga vad olyckan berodde på ­eftersom utredningen pågår.

Trafikverket uppger att tågens topphastighet på banavsnittet är 120 kilometer i timmen. Trafikverkets trafikchef, Rauno Helander, säger att inte heller ­trafikverket har information om varför olyckan inträffade.

På grund av olyckan blev det ändringar i VR:s tidtabeller i går. Morgontågen från Vasa till Seinäjoki avgick inte som planerat. VR hade ­istället ordnat busstransporter till Seinäjoki. Tågtrafiken löpte normalt senare under gårdagen.

Tågolyckan har berört många, och en del besökte olycksplatsen i går. Vasa stads krisgrupp meddelar att anhöriga till offren fått krishjälp och att gruppen finns till hands även för tågresenärer­ eller andra personer som berörts och har behov av att prata om olyckan. Den som vill kan ringa Vasa stads kristelefon på nummer 040 55 01 990.