I går onsdag sändes det nästsista avsnittet av "Suomen huippumalli haussa" där två deltagare gick vidare till den stora finalen nästa vecka. Första finalplatsen gick till Jerry Koivisto och Sofia Öster fick vänta på sin dom.

– På ett sätt var jag ganska säker på att jag skulle gå vidare men det var ändå väldigt nervöst.

Och visst gick Veikarsbon vidare och har nu en stor chans att bli årets vinnare av finska Top Model.

Vägen till finalen har varit lärorik för Öster. Medier har flitigt bevakat programmet och flera artiklar har också handlat om Öster och hennes medverkan. Det ökade intresset märker hon också i mobilen.

– Jag har fått många fler följare på Instagram och Snapchat. Där skriver jag på engelska och det förstår ju de flesta.

Öster har fått höra att hon är modig som, som svenskspråkig, ställt upp i ett finskt program.

– Jag var inte bra på finska i början och det kändes lite konstigt att inte kunna vara med som de andra deltagarna men jag kände mig inte utanför. I slutet av inspelningarna har det varit roligt och lätt att prata finska.


Anser inte att hon är blyg

I onsdagens avsnitt fick deltagarna i uppgift att med en karta i hand ta sig till olika designers och modellagenturer och visa vad de går för. Uppgiften är en övning i hur det är att leva som modell. Öster gillade uppgiften men:

– Det var ganska svårt och jag började nästan gråta när jag inte hittade till rätt ställe. Jag gillade inte heller att bli kallad blyg på två ställen. Det gjorde mig förvånad när jag såg programmet i går.

I avsnittet kom Öster över ett personligt hinder. Tillsammans med Jerry Koivisto, som också deltar i programmet, skulle hon porträttera ett romantiskt bröllopsfoto. Under fotograferingen pussades de vilket går emot Östers principer.

– Det är jättebra att jag tog steget eftersom det är något som kunden kan fråga efter och som hör till modelljobbet. Jag tycker inte om att göra det men jag måste ju.


Vilka styrkor anser du att du har som modell?

– Mitt självförtroende. Jag vet vad och hur jag ska göra när jag står framför kameran. Det är många som säger att det är roligt att jobba med någon som vet det och som man inte måste instruera.

Nästa vecka avgörs finalen och Öster kan förstås inte avslöja hur det går. Men om fem år vill hon jobba som modell på heltid och resa runt om i världen.

– Allra helst vill jag bli catwalkmodell men jag gillar att stå framför kameran också. Nej, det är för svårt att välja, det kan jag inte.