I sociala medier cirkulerar nu ett kort videoklipp på en varg som lunkar på Stadsbron i Kristinestad. Det är en person som fotograferar vargen från sin bil. Också Matti Lehtinen såg med egna ögon vargen på samma ställe. Han berättar:

– Jag kom körande ner för torget och såg något djur på bron, vid Nestestationen. Först tänkte jag att det var en hjort eller ett rådjur, men när jag kom närmare såg jag att det var en varg.

Vargen lunkade mot honom på trottoaren. Matti Lehtinen körde över bron och vände om för att se vart vargen skulle ta vägen.

– När den kom till torget tvekade den först lite, men sedan tog den av till höger på Sjögatan. Jag körde efter med bilen. Den tog en sväng via Bio Dux gårdsplan men fortsatte sedan vidare längs Sjögatan, bort från staden, berättar Lehtinen om den nattliga upplevelsen kring midnatt.

Han säger att ett par andra bilar var i rörelse. Däremot såg han inga fotgängare eller cyklister.

– Det hade väl inte varit så trevligt att möta en varg mitt i stan, säger han.

Lehtinen harmar sig över att han inte råkade ha mobiltelefonen med sig. Då hade han kunnat få bild av vargen. Men en annan förbipassande fick alltså en videosnutt som bevis.

Forskarprofessor, vargexperten Ilpo Kojola vid Naturresursinstitutet Luke har sett videoklippet från Kristinestad. Han säger att det med stor sannolikhet är en varg som fotograferats, men hundraprocentigt säker är han inte.

– Det tyder på att det är en ungvarg. Den här tiden på året kan de färdas långa sträckor. De är lite vilsna och därför kan de dyka upp också i bebyggelsen. Men vid det här laget har den säkert sökt sig någon annanstans. Den är nog inte kvar i staden, sade Ilpo Kojola på tisdagsförmiddagen.