Segern över Slovakien med 4–2 räckte inte för att ta andraplatsen i gruppen då USA vann över Ryssland.

– Det är bara att gilla läget, säger backklippan Anton Strålman, som med 23.01 hade mest istid i det svenska laget.

För att Sverige skulle få stanna kvar i Köln var laget tvunget att ta andraplatsen i gruppen, något som inte lyckades trots segern över Slovakien. I matchen efter vann nämligen USA över Ryssland med 3–5 och säkrade gruppsegern.

Ryssland blev grupptvåa och Sverige hamnade på tredje plats.

Därmed väntar en logistiskt stökig 500-kilometersflytt till Paris under onsdagen inför torsdagens kvartsfinal.

I de två senaste VM-turneringarna har Sverige tvingats byta spelort till kvartsfinalen och åkt ut båda gångerna.

Schweiz besegrade Tjeckien med 3–1 i Paris och tog andraplatsen i gruppen, vilket innebär match mot Tre Kronor.

– Schweizarna är ett hårt jobbande lag, ett riktigt gnuggargäng som alltid är svåra att möta, säger Tampa Bay-backen Strålman.

Svenskarna pratade inför Slovakienmötet om vikten av att inför slutspelsäventyret få en spelmässigt bra insats i 60 minuter.

Så blev det inte i första perioden, trots 2–0-ledning efter mål av William Nylander och Oliver Ekman Larsson. Slovakerna fick flera öppna lägen och Henrik Lundqvist räddade två frilägen.

– Henke kom upp stort där, verkligen. Det är såna där små grejer vi måste vara med på från början. Vi har pratat om att spela i 60 minuter och jag tycker inte vi gör det i dag. Stundtals tycker jag det ser jättebra ut, både i andra och tredje perioden, säger Strålman.

Han själv missade en passning på offensiv blålinje som gav Slovakien ett friläge och en 2–3-reducering genom Andrej Kudrna i början av tredje perioden.

– Det var klantigt spel av mig där i powerplay, lite dåligt beslut.

Tredjekedjans William Karlsson, ett mål och två assist, satte 4–2 i tom bur med 32 sekunder kvar. Hans kedjekompis Dennis Everberg, Växjö, stod för ett mål och en assist.

På plussidan fanns också fortsatt bra spel i numerärt underläge av svenskarna där Strålman är en av förgrundsfigurerna tillsammans med backpartnern Victor Hedman. Tre Kronor klarade av fyra utvisningar och har bara släppt in två mål i boxplay i turneringen.

– Boxplay gör vi jättebra och det känns bra att ha den tryggheten där. Jag tycker powerplay ser bättre ut, vi tar mer avslut, men fick inte utdelning. Det fanns mycket positivt, men första perioden var inte riktigt på den nivå det måste vara. Jag är inte orolig över att vi inte ska få ordning på det till på torsdag, säger Strålman.