Finland sprattlade emot, men tisdagskvällens match präglades av att Kanada slog av och på högsta växeln och oftast gjorde mål eller fick avgörande numerära överlägen när intensiteten höjdes.

Redan klara gruppettan Kanada vann med 5–2 (3–1, 1–1, 1–0) medan Finland slutar fjärde i grupp B och möter ettan i grupp A – ett USA som avslutade gruppspelet med att slå Ryssland med 3–5 – i kvartsfinal i Köln på torsdag.

Första perioden var en uppvisning av Torontos 20-åriga anfallare Mitch Marner.

Marner inledde med att lura upp Atte Ohtamaa på läktaren i ett två mot en-anfall och kyligt hänga in pucken.

Jani Lajunen kvitterade från nära håll på passning av Oskar Osala, men sedan var Marner i farten igen.

Han spelade fram backen Colton Parayko till 2–1 i powerplay och satte sedan trean själv, även det målet i powerplay.

I andra perioden satte anfallaren Brayden Point enkelt 4–1 efter ett långt, långt anfall som kulminerade i en studs som Finland inte fick undan från eget mål.

Mot slutet av perioden kom reduceringen. Julius Honka dansade svängpolka med det kanadensiska försvaret och serverade Ohtamaa som dunkade in 4–2.

Direkt efter målet var Sebastian Aho nära ytterligare en reducering, men han lyckades inte lirka in pucken bakom Kanadas målvakt Calvin Pickard.

I början av tredje perioden blev det åka av. Anfallaren Matt Duchene trampade fart, Ville Lajunen hängde inte alls med och Duchene lurade ner Harri Sätteri och satte 5–2.

Finland fick prova på powerplay ett par gånger när kanadensarna tog dumma utvisningar. Valtteri Filppula dunkade in pucken i ett av överlägena, men då hade domarna hunnit blåsa av för att pucken tagit i nätet ovanför plexit.