SFP:s Anna-Maja Henriksson höll det första inlägget när remissdebatten om medborgarinitiativet för Vasa centralsjukhus körde igång.

- I december ifjol hade riksdagen en utmärkt möjlighet att fatta ett gott beslut, och ge centralsjukhusen i såväl Vasa som Östermyra fulljour dygnet runt. Ändå agerade regeringen envist och kortsiktigt, då den vägrade låta det fungerande tvåspråkiga centralsjukhuset i Vasa kvarstå som ett av fulljourssjukhusen.

Henriksson anser att regeringens nonchalans av fakta har lett till att riksdagen nu igen måste ta ställning i frågan – nu i form av ett medborgarinitiativ och ett lagförslag med samma innehåll.

Under riksdagens frågestund, som föregick remissdebatten, frågade Henriksson familje- och omsorgsminister Juha Rehula (C) huruvida han ska vara med på debatten och vilket han svar till de som undertecknat medborgarinitiativet är, i fall han inte tänker delta. Tidigare uppgifter från statsrådets kansli gör gällande att varken Rehula eller social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Sannf) är närvarande under remissdebatten.

- Ur regeringens synvinkel så har frågan redan behandlats i riksdagen på förra årets sida, svarade Rehula.

Han uppmanar också till att läsa en ledare i tidningen Pohjalainen som behandlar jourreformen. Enligt Rehula visar ledaren på precis det som regeringen lovade från början, det vill säga att väldigt lite kommer att förändras för Vasa centralsjukhus del.

På torsdagseftermiddagen behandlar riksdagen medborgarinitiativet om Vasa centralsjukhus första gången. Initiativet är föremål för remissdebatt. Innan några beslut fattas ska även social- och hälsovårdsutskottet behandla initiativet. Sedan återvänder det till riksdagen för beslut. Lagmotionen som gäller samma sak, det vill säga krav på att ge Vasa centralsjukhus fulljour, debatteras också.

Hittills har fjorton riksdagsledamöter anhållit om taltur. Dessa är Henriksson, Thomas Blomqvist (SFP). Mats Nylund (SFP), Antero Laukkanen (KD), Veronica Rehn-Kivi (SFP), Timo Heinonen (Saml), Joakim Strand (SFP), Pekka Puska (C), Susanna Koski (Samli), Sari Raassina (Saml), Stefan Wallin (SFP), Mats Löfström (SFP). Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Maria Tolppanen (SDP).