Tidigt på fredagseftermiddagen nekades Finland ishockey-VM 2021 – men bara ett par timmar senare kom glädjebeskedet. Finland beviljas i stället herrarnas hockey-VM 2022.

Internationella ishockeyförbundet IIHF slog fast värdnationerna under ett möte i Köln, en av årets två VM-orter. Ursprungligen var det meningen att bara värdnationen för VM 2021 skulle väljas – värdskapet delas mellan Lettland och Vitryssland – men Finland lyckades peta in valet för 2022 på föredragningslistan mitt under pågående möte.

– Vi drog en kanin ur hatten och föreslog möjligheten att man beslutar om ett till VM på samma gång. Kongressen godkände saken enhälligt, sade Ishockeyförbundets vd Matti Nurminen till FNB per telefon.

– Vi vände det negativa till något positivt. Slutresultatet är att det känns positivt, även om vi först förlorade.

Hockey-VM 2022 arrangeras i Tammerfors och Helsingfors. Senast har världsmästerskapet avgjorts i Finland 2012 och året därpå delade Finland och Sverige på arrangemangen, då spelades finalen i Stockholm.

Den avgörande omröstningen om VM 2021 förlorade Finland med en rösts marginal.

Dam-VM utvidgas

I Köln beslöt man också att damernas VM-turnering ska växa. Dam-VM utvidgas till att omfatta tio länder i stället för tidigare åtta lag med start från nästa VM i Finland 2019.

– Utvecklandet av flick- och damishockey i hemlandet och internationellt är en sak som Finland vill främja, sade Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela.

Var matcherna i VM 2019 spelas beslutar man om senare, liksom exakta datum för turneringen.

Finland vann VM-brons i årets dam-VM. Under OS-vintern nästa år arrangeras inget VM.