Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Volatiliteten, som betyder priskänslig­het hos tillgångar, kan vara en indikator på att marknadens prissättning är antingen för försiktig eller för osäker.

Orsaken till att Trump skakade marknaderna är att det talats om riksrätt för honom, vilket dock ter sig tämligen osannolikt på kort sikt. Snarare kan de senaste dagarnas nedgångar handla om vinsthemtagningar inför oron för att Trump kommer att få svårare att driva igenom de föreslagna skattesänkningarna, vilket har varit en stark drivkraft för börserna.

USA handlas på hög värdering då mycket av Trumps löften redan diskonterats, vilket tyvärr bäddar för besvikelser. Med detta sagt kommer vi sannolikt att se två­siffrig acceleration i vinsterna när bolagen rapporterar sina halvårsresultat i slutet av juli, vilket kunde ge stöd till börsen i USA.

Samtidigt som oron kring Trump ökat har den politiska oron i Europa tillfälligt minskat efter ett – för marknaderna – gynnsamt resultat i det franska president­valet.

Fokus i den politiska våg­skålen i Europa ändras nu till det tyska valet, brexit-förhandlingarna, den trassliga politiska situationen i Italien och huruvida Macron kan få igenom sin inhemska och europeiska politiska agenda.

För fortsatt bra potential i Europa talar den svaga valutan, förmånligare värdering relativt till USA samt en stimulativ centralbank. Tyskland, som är motorn för Europa, har visat hygglig konjunkturdata tillsammans med en bra rapportperiod, och stigande vinstprognoser har bidragit till att lyfta den tyska börsen drygt 25 procent från förra sommarens botten.

Tyska finansanalytiker är också optimistiska, men som vanligt är det tydligt att börsen sprungit före analytikerkåren.

På grund av potentialen i Europa är det inte dags för ”Sell in May” ännu. Det lutar åt att möjliga nedgångar erbjuder bra tillfälle att komma in i kvalitetsaktier inför ett sista ryck före sommaren.

Men det är skäl att komma ihåg att vi redan hittills i år fått en hel årsavkastning, vilket ger mera vikt åt uttrycket ”Sell in May and stay away”.