– Då jag kom till Afghanistan 2010 hade vi en afghansk chaufför och vanliga bilar. Då jag lämnade landet i fjol hade jag flera säkerhetsvakter, bepansrade fordon och vi hade alltid tre bilar då vi rörde oss från en plats till en annan.

Stjernvall arbetade med olika uppgifter i Afghanistan under 2010–2016. Hon var bland annat chef för EU:s poliskommission EUPOL.

Stjernvall säger att kring hundra utlänningar har kidnappats i Afghanistan sedan 2001. Hon säger att antalet är lågt om man jämför med hur många afghaner som kidnappats.

Både terrorister och kriminella genomför kidnappningar i Afghanistan. De flesta kidnappningarna har ekonomiskt motiv och det är kriminella organisationer som står bakom dem, säger Stjernvall.

Biståndsarbetare

Chefen för den svenska välgörenhetsorganisationen Operation Mercy, Scott Breslin, bekräftar att det är en finländsk kvinna som är försvunnen i Kabul. Enligt afghanska medier kidnappades kvinnan från en lägenhet i stadsdelen Ayoub Khan Mena. En tysk kvinna och en afghansk säkerhetsvakt dödades i attacken.

– Vi är sorgsna i dag, säger han till TT.

De båda kvinnorna, tyskan och finskan, arbetar för den svenska organisationen. Den afghanska vakten ska enligt Breslin inte ha varit anställd av organisationen.

I krigstillstånd

Stjernvall säger att situationen förvärrades klart efter att de internationella styrkorna nästan helt lämnade Afghanistan 2014.

– Endast en mycket liten styrka stannade och de som är kvar har främst rådgivaruppgifter. Afghanistans egna polis och militär är ännu inte tillräckligt välutbildade för att klara av situationen på egen hand.

Hon påminner om att det råder krigstillstånd i Afghanistan.

– Man kan inte utgå från att man alltid är trygg om man beger sig dit. Alla som reser dit vet vilka risker de ska förbereda sig på.

Stjernvall uppskattar att talibanrebellerna i dag kontrollerar kring 40 procent av Afghanistan. Hon tror inte att situationen i landet kommer att förändras nämnvärt under den närmaste tiden.