– Kör ut dem! sade han i sitt tal till muslimska ledare i Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Trump gav även Iran en häftig släng.

I det mycket emotsedda linjetalet ville Trump ena de arabiska länderna i kampen mot islamistisk extremism och dess utövare i terrorgrupperna Islamska staten (IS) och al-Qaida, rapporterar Reuters.

– Jag står inför er som representant för det amerikanska folket för att ge er ett budskap av hopp, vänskap och kärlek, sade han i den enorma lyxiga salen där hundratals representanter från ett 50-tal länder lyssnade.

– Vårt mål är en sammanslutning av länder som delar målsättningen att radera extremism och erbjuda våra barn en framtid som ärar Gud.

Trump utlovade dock inte något konkret stöd från USA. I stället var han mycket tydlig med att arabvärlden har huvudansvaret.

Inga klaver-Trump

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare vid Lunds universitet, kallar söndagens tal balanserat och väl avvägt utan några grodor.

– Han undvek att tala om radikal islamsk terrorism och civilisationernas kamp. I stället använde han uttrycket islamistisk extremism och terrorism.

– Det var också en smart strategi att tala om terrorism och gud i allmänna termer, i stället för att koppla det till en specifik religion och polarisera mot islam.

TT: Hur tror du att kör ut dem-budskapet tas emot i arabvärlden?

– Ledarna kommer säkert att ta emot det väldigt väl, för talet innehöll inga krav på demokratisering eller mänskliga rättigheter. Där skiljer han sig tydligt från Barack Obama som var mycket mån om att betona sådant. Men Trump var noga med att USA inte kommer att pracka på länderna i regionen någon typ av ideal eller krav.

– Däremot återstår det att se hur de breda massorna i arabvärlden kommer att reagera på talet, säger Anders Person.

Iran utpekat

I sitt välkomstanförande på det arabisk-islamisk-amerikanska toppmötet pekade Saudiarabiens kung Salman direkt ut Iran som en huvudfiende och kallade landet en "spjutspets för global terrorism", skriver AFP.

– Iran finansierar vapen och tränar terrorister och andra extremistgrupper, höll Trump med.

Att amerikanen skulle gå hårt åt Iran i sitt tal var väntat, enligt Anders Persson:

– Hans tonläge var betydligt hårdare än vad Obama skulle ha sagt. Fast det var mest retorik och lite substans.