– I tio år har jag åkt kors och tvärs över världen. Jag hade ett utgående kontrakt och det är tvillingar på gång i juli, säger Lepistö.

Han kom upp i 176 matcher i NHL innan han flyttade till KHL 2012. I den ryskledda ligan har han hunnit representera Lokomotiv Jaroslavl, Lev Prag, Avtomobilist Jekaterinburg och Salavat Julajev Ufa.

– Jag har spelat riktigt bra ishockey de senaste säsongerna. Nästa års OS intresserar, säger 32-åringen Lepistö.

Jokerit gick med knapp marginal till slutspel under sin tredje säsong i KHL, men där blev det bara en omgång innan säsongen var över. Lagbygget för nästa säsong pågår och Lepistö är en av få tunga pjäser som redan är klara. Målvakten Karri Rämö och backen Mike Lundin, en KHL-meriterad amerikan som närmast kommer från Schweiz, har också presenterats som nyförvärv nyligen.

– Det är ganska tyst på spelarmarknaden för tillfället, säger Jokerits general manager Jari Kurri.

En av orsakerna är det nya NHL-laget i Las Vegas. Exakt vem som ska spela där nästa säsong är i högsta grad oklart, så många spelare av lägre NHL-klass avvaktar.

Jokerit behöver i vilket fall som helst vara aktivt på marknaden, för åtminstone backarna Topi Jaakola och Ville Lajunen lämnar klubben. Målvaktsduon Riku Helenius–Ryan Zapolski övertygade inte under säsongen, så åtminstone någondera lär lämna laget.

Lepistö lär bli viktig både i offensiven och defensiven.

– Jokerit är en viktig klubb för mig i Finland och på sätt och vis ett hem, säger Lepistö.