– På 1980-talet läste jag en tidningsintervju med Sovjetunionens chefstränare Viktor Tichonov. Där var rubriken "Snabbare, snabbare, snabbare!", säger Westerlund som kommande säsong blir KHL-tränare i Ufa.

Tichonov ledde Sovjetunionen till åtta VM-guld.

– Jag ser utvecklingen som ganska enkel. På den första nivån försöker laget nå snabbhet i tanken, på nästa nivå skicklighet och på den tredje nivån fysisk snabbhet som syns i det jobb som görs utåt, säger Westerlund.

Sverige vann årets VM och svenska journalister riktade skarp kritik mot Finlands långsamma spel – speciellt i början av turneringen. Då Sverige vann VM-guld för 30 år sedan var det tätt försvarsspel i mittzonen som gällde, men svenskarna började överge sin "trap" på 00-talet.

– Makthavarna i den svenska ishockeyn satte sig ner under utvecklingschef Tommy Boustedts ledning. Där gjorde man ändringar i spelstilen fem-sex år tidigare än hos oss, säger Westerlund.

Tappara har vunnit två raka FM-guld, mycket tack vare en stark trap med fem spelare i mittzonen som framgångsrikt försvarskoncept. För att vinna ligan krävs alltså inte fartfylld hockey i samma utsträckning som internationellt.

– Jag vet inte om man haft denna diskussion nationellt, men internationellt är trenden att spelet blir snabbare hela tiden, säger Westerlund.

Kanada har dominerat de senaste åren och för två år sedan vann laget VM-guld med en sammanlagd målskillnad på 66–15. Då var det högt tempo som gällde, vilket också påverkar motståndarna.

– En aktiv spelstil tvingar också motståndarna att spela snabbare, säger Westerlund.

Många av de svenska VM-guldvinnarna i år spelar i snabba lag med aktiva spelstilar också i NHL.