Royals inledde andra halvlek med en luring. Avsparken sattes kort och Royals försökte på så sätt återfå bollen snabbt. Vid ett lyckat försök skulle Royals ha fått anfalla från bra positioner, men gästerna var med på noterna.

Något hade ändå hänt med Royals i paus. Laget spelade mera avslappnat och rätlinjigt i andra halvlek och det gav utdelning.

När lite under halva tredje kvarten var spelad drog hemmalagets quarterback Justin Sottilare av en fin passning som hittade RJ Long. Därefter var det Tom Suoste-show.

Den lilla anfallaren trängde sig igenom Crocodiles försvar och gjorde Royals andra touchdown för kvällen. Några tilläggspoäng blev det inte, eftersom Royals valde att spela försöket med dåligt resultat. 12–8 på ljustavlan.

Crocodiles anfall hittade inga sätt att luckra upp hemmaförsvaret på. Royalsförsvararen Thomas Ceken kom åt att dela ut en par riktigt hårda tacklingar och var på hugget.

Suoste löpte i nästa anfall hem följande touchdown och då lyckades Royals få hem sitt första tilläggspoäng på spark och det stod 19–8.

I slutet av kvarten kom sedan sekvensen som kom att vara matchavgörande. Ceken hoppade upp, bröt enkelt quarterbacken Brett Arriveys passning och slängde sig på den herrelösa bollen.

Royals fick anfalla från bra position och med följande kast hittade Sottilare sin lagkamrat Jussi Kaas för andra gången under kvällen och det stod 26–8 till Royals efter att man fixat tilläggspoänget.

Fjärde kvarten
Spencer Cutlan inledde den sista kvarten med att först löpa hem nästa touchdown för Royals och sedan sparka in tilläggspoänget. Med 33–8 på resultattavlan och tio minuter kvar att spela var det ridå för Crocodiles.

Hemmalagets försvarare Chris Young hann dessutom tackla gästernas quarterback två gånger i följd mot slutet av matchen. Slutresultatet skrevs 40–8.

Derbysegern är den första för ett Vasalag i sporten sedan 1988. För Wasa Royals är det den första segern över Crocodiles någonsin.