För att ge plats åt gruvbolaget LKAB:s utvidgade brytning av järnmalm i Kiruna har lokalborna successivt flyttat in till nya Kiruna, öster om stadens ursprungliga centrum.

I dag inleder kommunen en annan viktig etapp i flyttprocessen genom transporten av totalt åtta kulturbyggnader. Först på tur är den så kallade Arbetarbostaden B5, även kallad B5:an.

– Det här är en väldigt dramatisk och viktig händelse för Kirunabor. De är hemskt måna om att flytta sin identitet och historia till den nya stadskärnan, säger Göran Cars, stadsutvecklare på kommunen.

Redan i går var B5:an uppdragen och stod flyttklar på en gigantisk trailer.

– På tisdagen kunde man titta på byggnaden i sin gamla miljö i Bolagsområdet. I dag kommer den att stå på Luossavaara, säger stadsutvecklaren.

Det här är bara början på flyttkarusellen. Under resten av året flyttas de återstående sju kulturbyggnaderna. Det finns även flyttplaner för andra "artefakter" som kirunabor håller kära, säger Cars.

– Det kan vara träden runt Kiruna kyrka eller lyktstolparna på Föreningsgatan. Sakta med säkert kommer en helt ny stad växa fram. (FNB–TT)