I Yles Morgonettan i morse sade Sipilä att regeringsprogrammet inte kommer att förändras i och med att Sannfinländarna byter ordförande. Sipilä påpekade att ett regeringsprogram som förhandlats fram mellan olika partier alltid är en kompromiss. Därför kan man diskutera om vart partis mål syns tillräckligt tydligt i programmet.

Halla-aho besvarar Sipilä i ett inlägg på Facebook där han skriver att ingen krävt att regeringsprogrammet ska omförhandlas.

– Det vore en bra start om regeringsprogrammet ens följdes, skriver Halla-aho.

Med det syftar han på Sipiläs tidigare uttalande om att han kunde överlåta sin villa i Kempele till asylsökande.

– Där (i partiprogrammet) står till exempel inte att vi ska locka 30 000 irakier till Finland genom att lova dem egnahemshus i Kempele, skriver Halla-aho.

Inga asylsökande flyttade till syvende och sist in i Sipiläs hus. Orsaken var enligt Sipilä säkerhetsfrågor.

Även Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo får sig en släng av Halla-aho. Orpo var inrikesminister fram till juni i fjol.

– Där (i regeringsprogrammet) finns bland annat en punkt om att lagstiftningen om familjeåterförening ska skärpas inom ramen för EU-direktiven. Där står också att Finland motsätter sig ett bindande arrangemang om omfördelningen av asylsökande i EU. Trots det röstade dåvarande inrikesminister Orpo inte emot mekanismen i ministerrådet, skriver Halla-aho.

Yle var först ute med nyheten om Halla-ahos Facebookinlägg.

Minister Orpo ville inte kommentera Halla-ahos uttalanden för FNB på lördagen.


Ordförandeval stundar

Sannfinländarna samlas till partimöte i Jyväskylä om ett par veckor och väljer ny ordförande. De starkaste kandidaterna anses vara Halla-aho och minister Sampo Terho.

Arbetsminister Jari Lindström (Sannf) meddelade i dag i sin blogg att han stöder Terho i valet. Tidigare har även försvarsminister Jussi Niinistö uttryckt sitt stöd till Terho.

Lindström ser det som mycket besvärligt om den blivande ordföranden inte sitter i regeringen.

– Min åsikt är att ordföranden i regel ska vara nåbar och helst på plats. Allt kan inte delegeras även om ansvarsfördelning är förnuftigt, skriver han.