Jääskeläinen sade i en intervju för Helsingin Sanomat att om (ONM) börjar bestämma för mycket över Yles journalistiska linje måste Yle grunda ett eget organ för självreglering. På eftermiddagen twittrade han att han hade begått ett misstag.

– För att säga det rakt ut så gjorde jag bort mig med ett oförsiktigt uttalande i en allvarlig fråga. Jag vill inte skaka om ONM:s ställning. Jag vill ha ett starkt ONM, skriver Jääskeläinen på Twitter.

Jääskeläinen skriver också att han inte hade sett citatet i HS innan det publicerades.

Tidigare på dagen sade Jääskeläinen till FNB att han hade varit sarkastisk.

– Jag slängde fram den här bildliga tanken en aning sarkastiskt, sade han.

Enligt Jääskeläinen har det inte förts någon som helst diskussion på Yle om att lämna Opinionsnämnden. Han säger att han endast ville betona att Yle måste ha rätt att själv bestämma om sin journalistiska linje.

– Yle har strängare etiska regler än journalistreglerna. Vi kan hamna i en situation där nämnden inte förstår vårt agerande när vi följer våra egna etiska regler, säger Jääskeläinen.

Opinionsnämndens ordförande Elina Grundström anser att Jääskeläinens kommentar om ett självregelringsorgan är exceptionell.

När HS läste upp Jääskeläinens citat i telefonen var Grundström först tyst i en halv minut.

– Du märker säkert att jag blev förstummad, sade hon sedan.

Opinionsnämnden för massmedier ansvarar för den journalistiska självregleringen i Finland.

I mars gav nämnden ett fällande beslut där nämnden konstaterade att Yle överlåtit den journalistiska beslutsrätten till utomstående i rapporteringen om Terrafame.

Helsingin Sanomat intervjuade Jääskeläinen förra veckan efter att den kritiska boken Yle-gate och utredningspersonen Olli Mäenpääs rapport offentliggjorts.

Ordföranden för Yles förvaltningsråd Kimmo Kivelä ville på söndagen inte kommentera saken för FNB.