När Vasa lokaltrafik övergår till sommartidtabell på måndag har man förnyat linje 4 som går i den här riktningen.

Linje 4 avgår från torget en gång i timmen (från 7.50–16.50) och kör via ABB, Melmo, Korsnäståget, Gamla Vasa och Runsor till flygplatsen. Bussarna från flygplatsen till torget avgår en gång i timmen mellan 8.25 och 17.25. Resan mellan torget och flygplatsen tar en halv timme.

Några av morgonturerna i riktning mot flygplatsen och några av eftermiddagsturerna i riktning från flygplatsen blir linje 1 före eller efter att de nått torget. Det betyder att den som stiger på linje 1 i Västervik, Gerby eller Dragnäsbäck på morgonen inte behöver byta buss vid torget utan kan åka direkt till exempelvis arbetsplatsen i Runsor, och sedan på samma sätt på väg hem på eftermiddagen.


Från och med måndag blir det också förändringar på en del andra busslinjer.

I och med vägarbeten rätas linje 3 ut och kör längs med Rådhusgatan ända ner till en ny busshållplats nära simhallen, utan att göra någon avstickare via Skolhusgatan.

– Den rakare rutten gör linje 3 snabbare och det blir lättare för bussen att hålla tidtabellen. Bussarna på linjerna 7, 8 och 9 stannar även i fortsättningen framför centralsjukhuset, säger kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio.

Linje 8 utökas även med en körning via Bobäck.

Alla sommarturer körs med gasbussar.