President Sauli Niinistö ställer upp för omval. Det var i sig ingen överraskning. Men han gör det inte som Samlingspartiets kandidat utan via en valmansförening, vilket i praktiken innebär att han kandiderar som obunden. Det igen var en överraskning, en mycket väl övervägd överraskning.

Niinistö motiverade valet av valmansförening som bas för sin presidentvalskampanj med att presidentens maktbefogenheter kringskurits vad inrikespolitiken beträffar vilket samtidigt inneburit att avståndet mellan presidenten och de politiska partierna vuxit.

Niinistö var dock noga med att understryka att detta inte på något sätt var ett avståndstagande gentemot Samlingspartiet och att partiet givetvis är välkommet att aktivera sig i valmansföreningen, precis som vilket parti som helst som så besluter.


Nu ska så en valmansförening bildas, och föreningens första uppgift blir att organisera sig så att man klarar av att samla in minst de 20 000 namn som behövs för att kunna ställa upp en presidentkandidat.

Niinistö själv konstaterade på presskonferensen att om det målet inte nås, så ska man heller inte kandidera.

Beslutet med att ha en valmansförening i ryggen var ett smart beslut av Niinistö. Eftersom han i de senaste opinionsundersökningarna haft mellan 80 och 90 procent av de tillfrågade bakom sig, så innebär det att han åtnjuter ett stort förtroende över partigränserna.

Trots att presidentvalet i första hand är ett personval, är det ändå många som har en hög tröskel att rösta över partigränsen. Genom valmansföreningen kan medborgarna nu ge sin röst åt en ”obunden” kandidat.


Dessutom ordnas presidentvalets första omgång samtidigt som landskapsvalet i slutet av januari 2018. Med två samtidiga parallella kampanjer skulle det för många valarbetare och partiaktiva ha medfört en märklig situation ifall man i landskapsvalet står bakom kandidater i ett visst parti medan man i presidentvalet arbetar för en kandidat i ett annat parti.

Det problemet med politiska konstellationer slipper nu Niinistö och hans anhängare.

Men för de kandidater som utsetts av sina respektive partier kvarstår den problematiken, det vill säga för Centerns Matti Vanhanen, De grönas Pekka Haavisto och Vänsterförbundets Merja Kyllönen.

Samma gäller Nils Torvalds som med till visshet gränsande sannolikhet blir SFP:s kandidat och Sannfinländarnas Sampo Terho ifall han först väljs till partiordförande vid kongressen nästa helg.

Återstår så SDP, som försöker övertyga Eero Heinäluoma att ompröva sitt tidigare nej.


Men är det verkligen någon som kan hota omvalet av Niinistö? Sauli Niinistö är i sig ingen ungdom längre, och i slutet av den andra presidentperioden skulle han fylla 75 år. Samtidigt är Niinistös livmedikus av den uppfattningen att hans klient inte lider av någon sådan åkomma eller sjukdom som skulle försvåra utövningen av presidentämbetet.

Ser vi oss dessutom runt i världen finner vi påfallande många statschefer i samma ålderssegment.

Niinistö konstaterade att beslutet inte varit lätt, och han sade sig givetvis ha beaktat ålders- och hälsoaspekten i sina överväganden för och emot en kandidatur precis som sin civila livssituation. Helhetsbedömningen i kombinationen med "kärleken till detta land" fick dock Niinistö att kandidera.


Niinistös första fem år som president har präglats av många oförutsedda händelser som exempelvis Rysslands annektering av Krim, upptrappningen i Mellanöstern, de stora flyktingströmmarna och händelserna i Europa och inom EU.

Samtidigt som förändringarna i säkerhetsklimatet har Finland under Niinistös ledning aktivt sökt lösningar för att stärka sin säkerhetspolitiska och försvarspolitiska position, vilket medfört att landets försvarsberedskap förstärkts märkbart.

Det har skett utan stora rubriker och utan upprivande debatt men i nära samarbete med riksdagens partier. Nu kandiderar Sauli Niinistö för en period till, men som obunden och för en valmansförening. Det förstärker uppfattningen av Niinistö som en person med stor integritet men med landets bästa för ögonen.

Som det nu ser ut blir det endast en valomgång i presidentvalet nästa år.