Enligt ministeriet har understöden inte använts i enlighet med understödsbeslut, -villkor och -begränsningar.

– Valo har 2014 fått en mängd olika stöd. Då man kontrollerat hur pengarna använts har det kanske gått till så att gränserna mellan de olika projekten inte varit klara, säger överdirektör Esko Ranto vid Undervisnings- och kulturministeriets ungdoms- och idrottspolitiska avdelning till FNB.

– En del utgifter har kanske bokförts på fel projekt. Vad gäller specialbidrag har de inte kunnat visa upp dokumentation om att de gått till rätt projekt. Vi hade inget annat alternativ än att återkräva pengarna, säger Ranto.

Utgående från granskningen borde Valo ha återkrävts på 2,63 miljoner euro men minskade på summan med en tredjedel för att beloppet skulle vara mer skäligt.

Valo inlemmades i Finlands olympiska kommitté i början av året men organisationen har enligt ministeriet ännu inte nedmonterats.

– Valo rf existerar ännu och en utredningsman sköter om saker och ting. Visst har vi ett dokument där det konstateras att alla ansvar förs över på Olympiska kommittén. Beslutet om återkrav riktas ändå till Valo rf.

"Förbryllande"

Valos tidigare generalsekreterare Teemu Japisson, som även i juni lämnar posten som generalsekreterare för Olympiska kommittén, konstaterar att ministeriets granskningsrapport "förbryllar".

– Det finns punkter i rapporten där jag håller med granskningschefen. 2014 var vår praxis inte tillräckligt bra på alla punkter. Det har sedermera åtgärdats åt ett bättre håll, säger Japisson.

– Den grundläggande linjen som granskningschefen beskriver i rapporten känner jag inte igen. Vi har nog haft en bra ekonomisk uppföljning och alla projekt har haft sina ansvarspersoner.

Japisson tar tills vidare inte ställning till om Valo kommer att överklaga beslutet.

– Det finns inga beslut om saken. Jag tar inte ställning.

Återkravet kommer att inverka på den nuvarande verksamheten.

– Summan som återkrävs är stor så naturligtvis kommer det att inverka på verksamheten. Just nu kan jag inte bedöma vad det exakt innebär. Vi kommer genast att börja gå igenom det internt.