Penguins tog hem den första finalmatchen mot Nashville Predators med 5–3 på hemmais natten till tisdagen finländsk tid.

För Pekka Rinne i Nashvilles mål blev finaldebuten riktigt jobbig. Pittsburgh hade få skott på mål men pucken letade sig ändå in bakom finländarens rygg lite väl ofta. Å andra sidan kan han inte belastas alltför mycket för baklängesmålen.

Rinne gjorde bara sju räddningar i matchen.

- Man försöker hålla sig i matchen på alla vis, genom att aktivt delta i spelet och stoppa puckar bakom mål. Men jo, det var en utmanande match, säger Rinne till Sportsnet.

En ovanlig statistiknotering hittas i att Pittsburghs segermål i slutet av tredje perioden kom på lagets första skott mot Rinne på 37 minuter.

- Naturligtvis är det annorlunda jämfört med en kväll då det är många skott, men det är mitt jobb att göra räddningarna och jag är besviken för att jag inte kunde hjälpa mitt lag, säger Rinne.

- Jag tycker vi gjorde en jättebra match och det är mycket positivt vi kan ta med oss från matchen. Men de har ett väldigt opportunistiskt och skickligt lag, så vi måste minimera våra misstag.

Olli Määttä i hemmalagets försvar hade en bättre kväll. Han spelade stabilt och fick också gott om speltid – drygt 22 minuter.

- Vi var inte i på hugget, men vi lyckades i de avgörande lägena, säger Määttä till Pittsburgh Post-Gazette.

Pittsburgh kopplade greppet om matchen genom tre snabba mål i slutet av första perioden. Jevgenij Malkin satte 1–0 i powerplay efter drygt 15 minuter, Connor Sheary ordnade 2–0 en minut senare och strax före periodvilan kom trean genom Nick Bonino. Målet var tursamt – Rinne räddade Boninos skott men returen studsade in via backen Mattias Ekholm.

Efter den jobbiga första perioden tog Nashville över och reducerade i andra perioden genom Ryan Ellis. Pittsburgh fick inte ett enda skott mot mål i perioden. Inget finallag har blivit utan skott på mål i en hel period sedan NHL började föra statistik över skotten säsongen 1957–1958.

I tredje perioden kom Nashville välförtjänt i kapp genom Colton Sissons och Frederick Gaudreau.

Det lutade redan mot förlängning, men då slog Jake Guentzel till med vårens tionde slutspelsmål. Sedan satte Bonino 5–3-målet i tom bur.

Finalserien fortsätter natten till torsdag finländsk tid.