För andra gången gör Evald och Hilda Nissis stiftelse en betydande donation till Vasa universitets medelinskaffningskampanj. Redan då kampanjen inleddes i november 2014 stödde Vasastiftelsen den med en miljon euro. Och på tisdagen donerade man nu ytterligare en halv miljon. Pengarna riktas specifikt till det handelsvetenskapliga utbildningsområdet.

Nissi-stiftelsens styrelseordförande Juhani Lassila säger att man med glädje följt med hur Vasa universitet under åren utvecklats till en utbildnings- och forskningsorganisation som håller en internationellt hög nivå.

– Som Vasastiftelse är det av största betydelse för oss att vara med och främja universitets framgång också i framtiden.

Vasa universitets rektor Jari Kuusisto är mycket tacksam över donationen.

– Stiftelsens donationer till den handelsvetenskapliga utbildningen har hjälpt universitet att utveckla sin strategi. Att vi lyckas med den här medelinsamlingen är en central del i vårt universitets framgång, säger han.

I och med den här donationen har Vasa universitets medelinsamlingskampanj nått över tre miljoner euro. Målet var att samla in 2,5 miljoner. Kampanjen avslutas den sista juni. Staten gör en motfinansiering på upp till tre euro för varje euro som universiteten får in i privata donationer.

Universitetens medelinsamlingskampanj

  • Inleddes i november 2014 och avslutas den sista juni i år.
  • Företag, samfund och privatpersoner kan delta i insamlingen.
  • Staten gör en motfinansiering på upp till tre euro för varje euro som universiteten får in i privata donationer. Den sammanlagda statliga motfinansieringen för alla universitet är dock högst 150 miljoner euro.
  • Donationer på över 10000 euro kan riktas direkt till ett visst utbildningsområde vid ett universitet.
  • Donationer på över 850 euro berättigar till skatteavdrag.

Evald och Hilda-Nissi stiftelsen

  • Grundades 1964. Verksamheten baserar sig på egendom som paret Nissi testamenterade för stiftelsen.
  • Evald Nissi fick anställning hos Firma Lassila & Tikanoja 1906 och hörde till bolagets ledning fram till 1944. En kronisk försämring av synen gjorde att han var tvungen att dra sig tillbaka från det aktiva arbetslivet.
  • Parets enda barn, en son avled till följd av en sjukdom redan som liten. Paret ville därför att den egendom som de samlat under sin livstid skulle användas till barn- och ungdomsarbete, något som låg nära deras hjärtan livet ut.
  • Stiftelsen delar nu varje år ut stipendier till barn- och ungdomsarbete i främst Vasa, men även på andra orter i Syd- och Mellersta Österbotten. Den stöder även forskning av ögonsjukdomar samt utbildning och forskning och kommersiell civilisation i Vasaregionen – som var viktigt för Evald Nissi. Han ansåg också att de som hade det ekonomiskt sämre bör få stöd och bättre möjligheter att utveckla sina kunskaper och färdigheter.
  • Källa: Stiftelsens sajt