Zoom

Lasse Lindfors, Mikko Hakila, Jussi Ylikoski och Miikka Koivisto är Disco Ensemble. Foto: pressbild


Provinssi: 29.6–1.7
Under tre dagar ordnas Provinssi i Seinäjoki. Ett varierande artistutbud utlovas med namn som The Killers, Ellie Goulding, Sabaton, Danzig, In Flames och Die Antwoord.

Tomatkarnevalen: 7–8.7
Fira i det röda guldets rike i juli. Det traditionella programmet med Närpes Skolmusikkår och ­drillflickorna fortsätter även i år. Den första ­kvällen uppträder Rockbultarna från Närpes. I Frans Henrikssonsalen ordnas konsert med Monica Groop, Erika Back, Robert Näse och Aura Go. På lördag står Alexandra Jardvall och den ­svenska gruppen Arkaga på scen.

Tangomarkkinat: 5–9.7
I Seinäjoki kan de med rytmsinne delta i Tangomarkkinat i början av juli. Under tangomarknaden utses årets tangokung och -drottning. Om du inte kan dansa ordnas det också dansläger. Man kan även se vinnare från tidigare år i olika tävlingar och uppvisningar.


Zoom

Darin. Foto: Pressbild/Kari Nordlund


Norrvalla sommarfest: 7.7
På Norrvalla i Vörå ordnas det sommarfest. Det stora dragplåstret är Darin, som gör sin enda spelning i Finland i år på sommarfesten. På scen står även Josefin Sirén och för de yngre uppträder Arne Alligator. Senare under kvällen ordnas Norrvalla goes Rockabilly där Vörjeans (KAJ), Stompin Shoes och Danny T & The Sirens bjuder på show.

Jakobs dagar: 16–23.7
I år präglas Jakobs dagars program av såväl österbottniska som utländska band. Under veckan får Jakobstad besök av bland andra auktionskungen Aki Palsanmäki, Reverend Peytons Bid Damn Band (USA) och One Desire.

Kaskö musiksommar: 12–16.7
Kaskö Musiksommar firar 10-års­jubileum i år. Genom musikfesten får deltagarna uppleva pianospel, ­barockmusik och höra toner från när och fjärran. Man ordnar även utställningar på Kaskö hembygdsmuseum och på Bladhska gården.

Karleby operasommar: 20–21.7
I juli hör man vackra toner i Karleby när operaälskarna samlas i staden. Operan Giacomo ­Meyerbeers L’etoile du nord, Polstjärnan, ­hyllar Finlands 100-årsjubileum med ­internationella stjärnsolister och unga finländska operatalanger. Några av solisterna är Anu Komsi och Sibeliustävlingsvinnaren Annastiina Tahkola.


Zoom

Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård i humorgruppen KAJ. Foto: Press


Festivilla: 16–17.6
Nyöppnade Villa Sandviken i ­Vasa ordnar sin första festival, lämpligt kallat Festivilla, i juni. Både ­nationella och lokala artister uppträder under de båda dagarna. Några av ­artisterna på fredag är Kaija Koo, Yön Polte och The Nipples. På lördag är det dags för bland annat Sanni, ­Poets of The Fall och KAJ.
Stora satsningar med street food utlovas tillsammans med ­drycker från vinproducenter och mikrobryggerier.

Musikfestspelen: 26–31.7
I Korsholm och andra orter firar man Musikfestspelen. Temat för dagarna är saga och sanning. Bland annat firar man en musikalisk dag i världsarvet vid Björköby. I Korsholms kyrka bjuds det på konsert. I Vasa stadshus får man höra pianoakademin och i Replot kyrka ges en violinkonsert.


Zoom

Inna. Foto: Pressbild


Solar Sound Festival: 28–29.7
Basen dunkar och flera artister ­bjuder på show på Solar Sound Festi­val i Seinäjoki. På scen står Alan Walker, Redfoo and the party rock crew från LMFAO, Inna och Antti Tuisku.

Så överlever du en festival

  • Packa rätt för att optimera ditt festivaldeltagande:
  • Öronproppar, huvudvärks­tabletter, vatten, solkräm och billiga solglasögon.
  • Dina kläder kan bli smutsiga och marken kan vara blöt, klä dig därefter.
  • Plåster, våtservetter, deodorant.
  • Tandborste, myggspray, tandkräm, toalettpapper och handduk.
  • Något smått att äta.
  • Ett stryktåligt telefonskal och telefonladdare.
  • ID, biljetter och kontanter.