22-åriga Josefin Sirén är i Vörå några dagar för att göra så lite som möjligt. Hennes hem är numera en 21 kvadratmeter stor lägenhet i Stockholm där hon trivs men när tillfälle ges hoppar hon på flyget till Vasa och åker vidare till föräldrahemmet Vörå.

– Jag njuter av att det är så tyst här. Här kan jag sova ut och umgås med familjen, säger hon.

Men hon trivs också i Stockholm där hon tillsammans med ett gäng vänner driver ett låtskrivarkollektiv. Sirén vill ha det precis så. Hon vill ha kontroll och själv välja vilka låtskrivare och producenter hon samarbetar med.

– Ja, det är ett medvetet val att jobba så. I början av karriären vet man inte vad man har behov av och att jobba med ett större skivbolag kräver ofta att du har ett färdigt koncept, säger hon.

Sirén skriver låtar både till sig själv och till andra. Just nu vill hon satsa på material till sig själv efter att ha skrivit mest till andra en tid. Hennes första singel "Hold me" släpptes i slutet av april och den har fått ett fint mottagande av bland andra svenska indiemusikbloggar som Hymn.

– Låten har också spelats på Radio Extrem. Det är kul att den fått spridning i mina hemtrakter.



"Hold me" handlar om psykisk ohälsa, något som Sirén själv har erfarenhet av efter en tid av utmattningssyndrom. Hon brukar inte lyfta fram det för att undvika att fokus hamnar på henne.

– Jag mår bra i dag, men det känns som ett viktigt ämne att ta upp och jag vill att mina låtar ska handla om något på riktigt.

Sirén är en popartist men när hon skriver till sig själv blir det aldrig glad tuggummipop, utan snarare melankolisk pop som drar mot balladhållet.

– När det är musik till mig vill jag att det ska vara personligt. Jag är ingen Katy Perry, säger hon.

Däremot kunde hon tänka sig att skriva låtar till Katy Perry, eller andra framgångsrika artister.

– När jag skriver till andra går det bra att skriva glad pop, då flödar fantasin.

Sirén är nyligen utexaminerad låtskrivare från Musikmakarna i Örnsköldsvik och hennes klass bestod av lika många killar och tjejer. Men att musikbranschen är mansdominerad är något Sirén märkt av, särskilt när hon möter män från äldre generationer. Exempelvis är det typiskt att män bara vänder sig till andra män när de går igenom hur tekniken fungerar i en studio.

– De tar för givet att kvinnor inte kan teknik och blir förvånade när de märker att man kan. Men det gäller bara att stå på sig.

Till hösten kommer mer musik av Sirén om allt går som planerat. Hon har flera låtar på gång och det kan möjligtvis också bli en EP. Innan dess har hon en spelning i Vörå på Norrvallas sommarfest.

– Det ska bli kul att spela på hemmaplan. Mitt fokus är att få spela live – hellre det än att få en massa strömningar på Spotify, säger hon.

Gillar rutiner

  • Josefin Sirén är 22 år.
  • Hon är nyutbildad låtskrivare och producent.
  • Driver låtskrivarkollektivet och skivbolaget Jejune med sju vänner i Stockholm, där hon bor.
  • Hennes artistnamn som soloartist är Sirén, men hon ingår också i trion Hakuna som hittills släppt två låtar.
  • Beskriver sig som typisk skandinav och jobbar helst enligt kontorstider.