Teologie magister Mikael Forslund arbetar för tillfället som kaplan i Vasa svenska församling.

- Jag är förstås mycket tacksam över alla som har röstat på mig och jag ska göra mitt bästa för att förvalta det förtroende som jag nu har fått, säger Forslund.

Han prästvigdes år 1991 och har bland annat arbetat som församlingspastor i Pargas svenska församling, kyrkoherde i Houtskär församling och Munsala församling samt som kaplan i Nykarleby församling. Han tog studenten i Jakobstads gymnasium 1992.

Forslund har arbetat i Vasa svenska församling sedan år 2015.

Totalt röstade 926 personer. Mikael Forslund fick 527 röster. De två andra sökande till tjänsten var Ann-Mari Audas-Willman och Mats Björklund. Audas-Willman fick 316 röster (34,1 %) och Björklund 80 röster (8,6 %). Tre röster (0,3 %) förkastades.

Vad tror du avgjorde valet?

- Jag har varit kaplan i Vasa svenska församling de senaste två åren och många känner mig säkert från den tiden.

Forslund säger att hans vision och tanke är att han vill vara en kyrkoherde som finns till för församlingens alla medlemmar, oberoende om man är aktiv medlem eller inte.

Rollen som kyrkoherde innebär mer administrativa uppgifter än jobbet som kaplan. Kyrkoherden leder församlingens verksamhet och är förman för ett trettiotal anställda och ordförande i församlingsrådet.

Valdeltagandet i kyrkoherdevalet uppgick till 9,0 procent. Senast församlingen valde kyrkoherde var år 2006 och då röstade endast 3,3 procent av medlemmarna.

Vasa svenska församling har sökt ny kyrkoherde eftersom nuvarande kyrkoherde Tor-Erik Store blir pensionär i juli.

Valnämnden fastställer valresultatet på sitt möte på måndag den 12 juni.