Esa Ylijääskö, född 1989 i Keminmaa, har på ett mångsidigt och pietetsfullt sätt fotograferat en av vår tids största humanitära kriser – inbördeskriget i Syrien. Under flera år har han jobbat där nöden varit som störst. Ylijääskö har bland annat bott i Turkiet och där fotograferat syriska flyktingars vardag i Istanbul. Han är en traditionell bildjournalist som inte framhäver sig själv, utan låter bilderna tala för sig, står det i motiveringen.

Esa Ylijääskös fotografier är drömlika porträtt av en karg verklighet där desperation och hopp, det fula och det sköna går hand i hand. Han har skapat en alldeles egen stil som berör betraktaren både estetiskt och emotionellt, enligt motiveringen

Carina Appels minnesfond är en av Svenska kulturfondens sammanlagt cirka 490 fonder. Fonden grundades till minne av fotografen Carina Appels (1967–2012) jobb i krigsdrabbade områden. Appel var från Sideby. Fonden stöder fotografer som förmedlar information från olika håll i världen och bidrar till att öka förståelsen mellan människor.

Carina Appels pris delas ut vartannat år. Tidigare pristagare är Meeri Koutaniemi (2013) och Larisa Pelle (2015).