Även i år lär det bli tät finländsk ishockeyrapportering kring midsommar. De finländska löftena är ändå inte lika heta namn som för ett år sedan.

Chicago är värdstad för NHL-draften, som blivit en allt större show både på plats och i tv. Chefen för NHL:s Europascouting, Göran Stubb, uppger att fyra eller fem finländska spelare kan reserveras i första omgången.

– Det finns nog ingen Laine där i år, men den finländska juniorfabriken har producerat bra spelare igen, även om pressen tidvis målat upp en mörk bild, säger Stubb.

HIFK-backen Miro Heiskanen väntas bli vald först av de blåvita namnen. Anfallaren Eeli Tolvanen, backen Juuso Välimäki, anfallaren Kristian Vesäläinen, backen Henri Jokiharju och backen Urho Vaakanainen väntas också gå tidigt i draften – men inte nödvändigtvis i exakt den ordningen.

– NHL-draften är ofta full av överraskningen och klubbarnas planer är välbevarade hemligheter, säger Stubb.

Han tror inte att någon tydlig trend kommer att dominera draften – det är till exempel inte extra många centrar eller målvakter som nämnts bland de heta namnen.

Tolv konditionstestade

Bland de finländska målvaktslöftena är HPK-keepern Ukko-Pekka Luukkonen mest meriterad. Han har spelat i U18-VM två gånger och vann guld 2016. Luukkonen är över 190 centimeter lång, vilket är ett extra stort trumfkort i dagens NHL. Då målvakterna allt oftare är rejält skymda och tvingas parera styrningar från närhåll kör de allra flesta lagen med storväxta målvakter.

– Det är inte så många europeiska målvakter tillgängliga just nu. Jag tror nog att Luukkonen väljs i andra omgångens, säger Stubb.

Tolv finländska spelare hade så pass hög status inför draften att de kallades in till NHL:s officiella styrketester inför draften. I allmänhet har de finländska spelarna där varit ungefär hälften så många.

Schweizisk favorit

Nico Hischier är aktuell som hela draftens förstaval. Den schweiziska centern konkurrerar med kanadensaren Nolan Patrick, som spelar på samma position. Hischier har Pavel Datsiuk som förebild och beskrivs som en liknande, mångsidig spelartyp.

Nolan Patrick har varit skadedrabbad under det senaste året, men uppger sig ändå vara redo för NHL-spel redan i höst.

New Jersey Devils ser ut att välja först i draften. Philadelphia Flyers är tvåa och Dallas Stars trea. Nykomlingen Goldne Knights från Las Vegas väljer som nummer sex. Ordningen kan ändras in i det sista, eftersom lagen kan använda sina draftturer i spelaraffärer.

Tidigt valda NHL-finländare i draften

  • 2010: Mikael Granlund, nummer 9 av alla spelare i draften, vald av Minnesota Wild
  • 2011: Joel Armia 16, Buffalo Sabres
  • 2012: Teuvo Teräväinen 18, Chicago Blackhawks
  • 2013: Aleksander Barkov 2, Florida Panthers
  • 2014: Julius Honka 14, Dallas Stars
  • 2015: Mikko Rantanen 10, Colorado Avalanche
  • 2016: Patrik Laine 2, Winnipeg Jets