I söndagens Helsingin Sanomat kan man läsa följande maratonlånga rubrik: "Suomen onnellisimmassa kunnassa on yksipuoluejärjestelmä – mitä muut voisivat oppia ruotsalaisten hallitsemasta Korsnäsistä?". Alltså: "Finlands lyckligaste kommun har ett enpartisystem - vad kan andra lära sig av svenskarnas styre i Korsnäs?".

2015 utsåg samma tidning Korsnäs till Finlands lyckligaste kommun enligt fyra parametrar. I Korsnäs begår man sällan brott i berusat tillstånd. Korsnäsborna äter lite ångestdämpande mediciner och har låg frånvaro på jobbet på grund av sjukdom. Dessutom blir barnen i Korsnäs sällan omhändertagna av socialen. Det gör Korsnäs exeptionellt. Men det är också den enda kommunen i Finland som styrs av ett enda politiskt parti.

Och så har det varit i åratal. Men trots det, konstaterar man i artikeln, är valdeltagandet högt i kommunen. Under 59 procent av de röstberättigade går till vallokalen sett till hela landet. I Korsnäs är siffran över 78. Orsakerna enligt artikeln är närheten till politikerna och att invånarna konkret ser hur deras valdeltagande påverkar vardagen.

Men det råder inte fullständig konsensus ens i lilla Korsnäs. Som en av de intervjuade i artikeln säger, i Korsnäs finns i själva verket fyra partier: Molpe, Korsnäs, Harrström och Taklax och invånarna i de olika byarna för fram sina egna ärenden genom SFP.

Läs hela artikeln här för att få reda på om tidningen ger något svar på frågan som ställs i rubriken.