Neste Jacobs förtroendeman Timo Nyman säger till FNB att bränsledistributionen till myndigheter fortsätter normalt och säkras i enlighet med ett separat avtal. Avbrottet inleds måndagen den 26 juni och avslutas den 2 juli.

På bensinstationerna kan det bli brist på bilbränsle på grund av avbrottet, bedömer Nyman.

Produktionen på Nestes raffinaderier i Borgå och Nådendal fortsätter normalt. En stor del av bensinstationerna i Finland får sitt bränsle från Nestes raffinaderier.

Regeringen har drivit igenom lagändringar som möjliggör att staten säljer en del av sitt innehav i Neste och sänker sin andel i bolaget från nuvarande 50,1 till 33,4 procent. Samtidigt startades utvecklingsbolaget Valtion Kehitysyhtiö (Vake) dit staten beslutat att flytta över aktier för 2,4 miljarder euro.

– Överföringen av ägandeandelarna på Vake öppnar möjligheter för en utomstående part att få bolagets aktiemajoritet och sätter därmed bolagets långsiktiga utveckling på spel. Nestes personal oroar sig för att Vake bara är ett led i att slutligen sälja statens ägarandel, det vill säga privatisera, säger personalgrupperna i ett pressmeddelande.

Representanterna för Nestes anställda kräver att man inte säljer den kompetens och de innovationer som finns i de bolag som staten äger bara för att få kortsiktiga ekonomiska fördelar.