Lördagen i lag-EM bestod av många finländska prestationer på förväntad nivå. Inga stora skrällar, men heller inga bottennapp – undantaget en diskvalificering.

David Söderberg tog Finlands enda grenseger när han vann i slägga. Minna Nikkanen i stav, Samuli Eriksson i höjd och Kristian Pulli längd blev alla tvåa. Merja Korpela i slägga och Arttu Kangas i kula blev trea.

Kangas fixade sin pallplacering i den tredje omgången då han fick till en stöt på 19,25.

– Det gick bättre för varje stöt. I en vanlig tävling med sex omgångar hade jag kunnat nå långt, säger han.

Kangas är ändå nöjd. Han har aldrig tidigare varit bland de fyra bästa som går till sista omgången och aldrig tagit en pallplats heller.

Inför söndagen leder Schweiz på 175 poäng. Tvåan Turkiet har 172 poäng och trean Sverige 162 poäng. Finland är fyra med 161 poäng.

– Vi har möjlighet att stiga ännu, men då måste vi sträcka till lite vad gäller placeringar, säger Jorma Kemppainen, träningschef för Finlands Friidrottsförbund.

De tre bästa nationerna stiger från division 1 till superligan.

Plumpen i protokollet på lördagen var Finlands damlag på 4 x 100 meter som blev diskvalificerat. Ena växlingen blev för lång.

– Det är alltid synd när det blir diskvalificeringar. Den här gången var det en svår operation att få ihop damlaget till korta stafetten, säger Kemppainen.

Sveriges herrlag på 4 x 100 meter blev också diskat. De hade sprungit på Finlands bana.