Under veckan ordnas flera olika evenemang och en del av dem går på svenska. Regnbågsankan ordnar en sagostund för vuxna på onsdag och på fredag blir det after work-mingel på Luckan.

Veckan kulminerar i prideparaden på lördag. I fjol deltog cirka 35 000 och i år väntas ungefär lika många deltagare. Också många svenskspråkiga organisationer är med i tåget.

I år deltar betydligt fler myndigheter än under tidigare år. Bland annat representanter för Polisstyrelsen, Folkpensionsanstalten, Institutet för hälsa och välfärd samt Migrationsverket ska delta i paraden.

Polisinspektör Måns Enqvist ställer upp som representant för Polisstyrelsen. Han har tjänsteuniformen på sig när han stiger upp på en lastbil.

– Under fritiden deltar vi inte i några som helst parader i tjänsteuniformen, men jag deltar i egenskap av min tjänst och är alltså i tjänst, säger Enqvist.

Han har jobbat med att bekämpa hatretorik på nätet – ett fenomen som i allt högre grad oroar polisen.

– Polisen bryr sig om att alla är likvärdiga, så på så vis kan deltagandet ses som en signal om att vi är oroade över situationen.

Senare i sommar ordnas prideveckor på flera olika håll i landet: bland annat i Nykarleby, Mariehamn, Hangö, Åbo, Sibbo och Raseborg.

Jessica Wiklund, som är en av arrangörerna i Nykarleby, där festivalen ordnas för första gången i år, säger att Pride också behövs i små kommuner eftersom det kan kännas svårare att våga vara sig själv i små kretsar.

– Det finns mycket hbtiq-personer här omkring som fortfarande är i skåpet och kanske inte vågar komma fram. Det här är en så liten by och det kan därför kännas jobbigt, sade hon nyligen i en FNB-intervju.