De som deltog i undersökningen fick svara på konstaterandet och frågan: "På motorvägarna inträffar färre krockar än på andra vägar. Borde hastighetsbegränsningarna på motorvägarna ändras?"

69 procent svarade att de nuvarande hastighetsbegränsningarna är lämpliga. 17 procent skulle vilja höja gränsen till 130 kilometer i timmen och 9 procent till 140 kilometer i timmen.

En liten minoritet på tre procent skulle vilja att hastighetsbegränsningen på motorvägarna sänks till 100 kilometer i timmen även sommartid. Två procent ville inte ta ställning.

Män vill ha högre hastigheter

Män och personer under 50 år är mer villiga än kvinnor och personer över 50 att höja hastigheterna, enligt undersökningen.

Enligt Trafikverkets statistik var andelen olyckor med personskador som följd lägre på motorvägar än på andra typer av vägar år 2015. På motorvägarna inträffade 2,8 olyckor med personskador per 100 miljoner bilkilometer.

Trafiksäkerhetsexperten Seppo Sarjamo vid Trafikverket säger att det absolut sett ändå inträffar fler krockar på motorvägar än på andra vägar eftersom trafikmängderna är större.

Drygt tusen personer svarade på undersökningen. Felmarginalen för undersökningen är tre procentenheter i vardera riktningen.