Risikko, som är Samlingspartiets förhandlare i vårdreformen, sade till Lännen Media att behandlingen av landskapslagen måste avbrytas i riksdagen ifall grundlagsutskottet kräver ändringar i valfriheten.

Riksdagens grundlagsutskott väntas ge sitt utlåtande om förslaget till vårdreform den här veckan.

Vanhanen anser att Risikkos förslag är ofattbart eftersom det så vitt man vet inte finns några grundlagsproblem med landskapslagen.

– Grundlagsutskottets uppgift är att bedöma om lagförslagen är förenliga med grundlagen. Regeringsförslag ska korrigeras på det sätt som grundlagsutskottet föreslår. Det handlar om juridiskt övervägande som man inte kan handla emot på politisk grund, säger Vanhanen i ett pressmeddelande.

Han säger att utskottet måste få arbetsro.

– Minister Risikkos sätt att ställa villkor för regeringens viktigaste reform kan tolkas som påtryckning mot grundlagsutskottet, säger Vanhanen.

Också social- och hälsovårdsutskottets ordförande, riksdagsledamoten Hannakaisa Heikkinen (C) kritiserar Risikkos uttalande.

– Av Risikkos uttalanden får man bilden att den stora landskaps- och vårdreformen inte går att genomföra utan valfriheten. Stora reformer har lagtekniskt gjorts så att de går att genomföra. Det handlar om en politisk överenskommelse och om politisk vilja, säger Heikkinen till FNB.


"Valfriheten viktig del"

Risikko motiverar sin ståndpunkt med att den omfattande valfriheten i vården är en central del av landskapsreformen. Enligt henne kan man inte gå vidare med landskaps- och vårdreformerna om det råder osäkerhet om valfrihetsmodellen.

– Om korrigeringsbehoven är stora, så bereder regeringen ett nytt förslag om lagen om valfrihet. Då måste behandlingen av lagförslagen om landskapsreformen och vårdreformen åtminstone avbrytas i riksdagen. Riksdagen måste veta vad som händer med alla lagförslagen i samma paket innan den kan behandla och godkänna dem, säger Risikko till Lännen Media.

FNB rapporterade nyligen att det finns risk för att landskapsvalet skjuts upp eftersom grundslagutskottet knappast kommer att godkänna förslaget om valfrihet i vården utan korrigeringar.