Inrikesminister Paula Risikko är Samlingspartiets förhandlare i vårdreformen. Hon vill sätta stopp för riksdagens behandling av vårdreformen om grundlagsutskottet kräver ändring av valfrihetsmodellen.

– Det är makalöst och förvånar mig storligen. Hur kan någon uttala sig så innan vi är färdiga med arbetet? Det är respektlöst, säger Henriksson, som är medlem i utskottet.

Riksdagens grundlagsutskott väntas ge sitt utlåtande om förslaget till vårdreform på fredag. Enligt Risikko kan man inte gå vidare med landskaps- och vårdreformerna om det råder osäkerhet om valfrihetsmodellen.

Henriksson tycker ändå det är ansvarslöst av Risikko att uttala sig som hon gjort.

– Det är tydligt att hon oroar sig över att reformen inte kan gå igenom utan ändringar, och därför vill hon sätta press på grundlagsutskottet. På fredag är det fritt fram att kommentera.

Grundlagsutskottets uppgift är att bedöma om lagförslagen är förenliga med grundlagen. Regeringsförslag ska korrigeras på det sätt som utskottet föreslår.

– Det här handlar inte om partitillhörighet, utan om vad som är enligt med lagen. Det är en stor reform med höga insatser, men det gäller att hålla huvudet kallt, säger Henriksson.

Hon vill varken bekräfta eller kommentera processen innan något är klart. Lännen Medias källor uppger att utskottet ser ut att komma fram till att landskapen inte kan åläggas att bolagisera den social- och hälsovård som skulle omfattas av valfriheten. Enligt regeringskällor har regeringen redan låtit tjänstemän granska alternativa tillvägagångssätt ifall det nuvarande reformpaketet går i kras. Regeringen har beredskap för att redan i sommar skicka ut ett nytt förslag på remissrunda.

Henriksson vittnar om en enorm nervositet inom Centern och Samlingspartiet, i synnerhet när det gäller vård- och landskapsreformen.

– Varje vecka får vi ta del av regeringens boxningsmatch inför öppen ridå. Det kokar ordentligt bland beslutsfattarna, säger Henriksson.

Regeringens interna förtroende och gemenskap har lidit av de senaste veckornas politiska spel. Henriksson tror att regeringen är nära sin kokpunkt.