Resultatet oroar experter eftersom antalet resor blir vanligare bland sällskapsdjur och då ökar också smittorisken.

Det är oklart hur många hundar som inte har blivit vaccinerade eftersom det inte förs statistik och dessutom är det djurets ägare som bär ansvaret. Överinspektör Liisa Kaartinen på Livsmedelssäkerhetsverket Evira uppskattar att en femtedel är ett realistiskt antal.

Under 90-talet då valpsjukan spred sig i landet vaccinerades hundarna flitigare. Efter att man fått sjukdomen under kontroll verkar intresset för vaccineringar ha sjunkit.

– Finländare är inte vana vid att hundar dör av smittosamma sjukdomar, säger Kaartinen.

– Man kanske tror att den egna hunden inte kan drabbas av en sjukdom.

Risk för nya epidemier

Kaartinen är framför allt orolig för valpsjukan. För att spridningen av sjukdomen ska undvikas måste mer än 90 procent av hundarna vara vaccinerade. Också specialveterinär Mirja Kaimio som är veterinärmedicinsk expert på Evidensia påminner om att epidemierna kan återvända om vaccinationstäckningen sjunker.

– Vi har inte haft valpsjuka på åratal förutom några enstaka fall bland importerade djur. Sjukdomarna kommer tillbaka om man inte vaccinerar.

Smittorisken ökar i samband med att sällskapsdjuren reser omkring med sina ägare ute i världen.

Vaccinera valpar

Både Kaimio och Kaartinen understryker vikten av att vaccinera valpar med kombinationsvaccinet och att ge boostervaccinet vid fyraårsåldern. Evira rekommenderar dessutom rabiesvaccinet.

– Vid den östra gränsen förekommer ständigt rabiesfall, säger Kaartinen.

Om hunden träffar många olika hundar i samband med utställningar eller i hundparken är det bra att vaccinera hunden mot kennelhosta.

Tillräckliga vacciner under valptiden skyddar i viss mån också senare, säger Kaimio. Hon påpekar dock att en äldre hund har sämre immunförsvar.

– Då kan insjuknandet leda till en svårare sjukdom. Därför uppmuntrar vi vaccinationer i enlighet med Eviras rekommendationer också bland äldre hundar.

Sammanlagt 700 djurägare svarade på enkäten i maj. Felmarginalen är tre procentenheter åt båda hållen.