– Beslutet är en klar vinst för den nationella säkerheten i USA.

Enligt Trump träder inreseförbudet "stort sett" i kraft.

Dessutom beslutade högsta domstolen att behandla inreseförbudet i sin helhet. Förbudet skulle träda i kraft som en mildare version i mars, men en domare i delstaten Hawaii fryste ärendet.

Trumps inreseförbud skulle påverka medborgarna i sex länder med muslimsk majoritet. Enligt beslutet tas förbudet i bruk för alla medborgare i dessa länder om inte de har en "äkta" koppling till någon person eller organisation i USA.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kommer inreseförbudet att gälla inom tre dygn. Andra medier har rapporterat att förbudet träder omedelbart i kraft.

Inreseförbudet gäller tills oktober då högsta domstolen ska behandla ärendet i sin helhet.

Lagligheten bekymrar

Trump har betonat att inreseförbudet behövs, trots att förbudet har kritiserats och beskrivits som grundlagsstridigt och diskriminerande.

– I egenskap av president kan jag inte tillåta att människor som vill såra oss kommer in i landet, sade Trump på måndagen.

Trumps administration bad tidigare i juni att högsta domstolen skulle återinföra inreseförbudet. Vita huset står fast vid att förbudet är lagligt.

Förbudet skulle stoppa medborgare i Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien från att resa till USA i 90 dagar och samtidigt förbjuda alla flyktingar från att resa till USA i 120 dagar. Det ursprungliga förbjudet gällde även Irak, men förbudet föll tidigare i år varefter Trumps administration skissade fram en ny version.