Fredsövningen hålls parallellt med den stora ryska krigsövningen Zapad och den svenska försvarsövningen Aurora 17. Medan initiativtagaren Pelle Sunvisson säger att målet är att låta fredsaktivisterna komma till tals kallar Finlands före detta ambassadör i Moskva lägret för en rysk påverkningsoperation.

– Det är mycket märkvärdigt att just Åland blir skådeplats för ett svensk-ryskt läger av det här slaget. Jag kan inte uttala mig om de svenska aktivisterna är att beteckna som proryska. Men det är ytterst naivt att tänka sig att man skulle kunna främja freden genom att ordna ett läger med svenskar och ryssar på Åland. Jag ser det här som en rysk operation och som ett försök att påverka den allmänna opinionen i såväl Sverige som Finland, säger Hannu Himanen i Hufvudstadsbladet.

En omständighet som Himanen anser göra lägret utanför Mariehamn ännu mer tveksamt är att det tidsmässigt sammanfaller med Aurora 17 och Zapad. Enligt arrangörernas beskrivning av lägret är det ingen slump att det hålls på Åland

Fredsövningen har tagit efter olika militära övningar och deltagarna kommer att simulera ett händelseförlopp som börjar från det relativa lugn som rådde för ett decennium sedan till öppet krig.

Rickard Wissman, kommunikationschef för övningen Aurora 17, säger att svenska försvarsmakten inte har några åsikter kring hur utomstående ordnar ett läger.

– Men för svenska försvarsmakten är det viktigt att man inte medvetet sprider falsk information om övningen. Det har förekommit information om att Aurora 17 skulle vara en Natoövning vilket inte stämmer. Det är en svensk övning som går ut på att öka Sveriges militära förmåga, säger Wissman.