Det var slutligen bara Samlingspartiets Lars Piira och Jarkko Österman (ersättare) och Grönas Erkki Nykänen som röstade för att staden skulle köpa huset på Alexandersgatan 45 som tillfälligt daghem.

Debatten varade ändå i omkring en timme innan Kasköfullmäktige gick till omröstning i frågan.

- Om vi köper huset är alla kostnader kända, och med ett eget hus är det ingen brådska att komma bort därifrån om bygget av ett nytt daghem skulle dra ut på tiden, motiverade Piira sin ståndpunkt.

De som talade för alternativet att hyra baracker lyfte bland annat fram att renovering av gamla hus brukar bjuda på ovälkomna överraskningar, och att barackerna skulle placeras nära skolan.

- Det är nära till lekpark, sportplan och idrottshallen. Det vore ansvarslöst att skaffa ännu en gammal byggnad, jag tvivlar på att den beräknade kostnaden skulle hålla, sa Mirja Högstrand (VF).
Byggnadsingenjören Piia Rantala fick besvara många frågor.

Det framkom att det handlar om baracker som återanvänds efter renovering, och att de inte är fullständigt värmeisolerade - det skulle ha blivit för dyrt.

- Isoleringen i väggarna är tio centimeter tjock. Barackerna har golvvärme, och drag borde inte vara ett problem. Den här modellen används runt om i Finland, sa Rantala.

Flera framhöll som en fördel att barackerna kan vara stå klara att tas i bruk redan i mitten av augusti.

- Vi får in barnen snabbt i praktiskt taget nya byggnader, sa Sakari Mäntysaari (SDP).