VM-truppens motto sammanfattas rätt bra med Aleksi Niemis ord:

– Jag har ett individuellt resultatmål som jag naturligtvis inte avslöjar i offentligheten. Målet är tufft. Det förverkligas om jag uppnår samma prestation som jag gjort under träning, säger Niemi som tävlar i sprint.

Medaljerna har lyst med sin frånvaro under de senaste årens VM-tävlingar. Från de tre föregående världsmästerskapen 2014–2016 har Finland två medaljer – silver och brons.

VM avgörs i terrängen kring Tartu i Estland. Finland har en ganska ung trupp med fem debutanter på seniornivå.

En av de mest lovande debutanterna på länge är Olli Ojanaho, 20, som nyss flyttade till Helsingfors. Ynglingen, som ursprungligen är från Rovaniemi, vann tre JVM-guld för två år sedan.

Ojanaho tog studenten i våras och visade prov på stenhård löpform när han för en och en halv vecka sedan på ankarsträckan tog sitt Helsingin Suunnistajat upp till sexa i Jukolakavlen. I slutspurten slog han norrmannen Olav Lundanes som vann VM-guld på långdistans i fjol.

– Det var ett djärvt drag av mig i slutet. Jag är i bra löpform och har fått mer fart jämfört med i fjol, säger Ojanaho.

Han tävlar på medeldistans och väntar sig inte succé direkt.

– Det är ett stort steg att ta när man stiger från juniorserierna till seniornivå. I seniorerna är man både skickligare och på en högre nivå fysiskt.

Ojanaho vek i sommar också åt sig en studieplats på Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Till hans späckade sommarprogram hör även JVM som ordnas i Tammerfors i juli, genast efter VM i Estland.

Venla Harju och Sari Anttonen hör till dem i VM-truppen som har fått känna på hur det är att vinna VM-medalj.

Harju vann stafettsilver och sprintbrons 2013. Anttonen fick en bronspeng i stafetten i fjol.

I Estland är Harju anmäld till tre grenar – sprint, medeldistans och stafett.

– Kul att som omväxling få löpa flera sträckor, säger Harju som är truppens veteran och med i VM för sjunde gången.

Anttonen löper medeldistans, långdistans och sprintstafett.

– Jag har känt mig nervös i ett par dagar. Men kanske nervositeten bara sitter i huvudet och inte syns utåt, säger Anttonen.

Finlands VM-trupp

  • VM i Estland inleds med sprintkval på fredag. Så här ser den blåvita VM-truppen ut:
  • Damer: Sari Anttonen, Venla Harju, Saila Kinni, Kirsi Nurmi, Merja Rantanen och Marika Teini.
  • Herrar: Einari Heinaro, Miika Kirmula, Jesse Laukkarinen, Aleksi Niemi, Olli Ojanaho, Fredric Portin, Topi Raitanen, Otto Simosas och Olli-Markus Taivainen.