Vaccinationsnivån i vissa regioner i Finland är för låg. Läkare är övertygade om att vi inom en snar framtid - även i Österbotten - kommer att få se utbrott av mässlingepidemier.

Samtidigt varnar Världshälsoorganisationen WHO för kraftigt ökande antibiotikaresistens globalt. I dag dör omkring 700.000 människor årligen på grund av bakterier som är resistenta mot medicinen. Om vi fortsätter att skriva ut, inta, proppa djuren fulla med antibiotika i samma takt som nu, så kommer tio miljoner människor att dö årligen till följd av resistenta bakterier år 2050.

Tidigare i år publicerade WHO för första gången någonsin en lista på de mest akuta bakterietyper där helt ny antibiotika behövs. Dessa bakterier är i allt större utsträckning och i ökande takt resistenta mot befintlig antibiotika. Inget biter på dem.

På listan finns som väntat en del så kallade sjukhusbakterier, som orsakar akuta infektioner i samband med exempelvis operationer eller behandlingar av öppna sår. För den friska befolkningen som sällan besöker sjukhus känns denna typ av bakterier ofta avlägsna. Med på listan finns även typer av hjärnhinneinflammation, hjärtklaffsinfektion, salmonella samt könssjukdomen gonorré – för att nämna några av de totalt tolv sjukdomsorsakande bakterier som listats.

Den självklara trygghet som de flesta av oss känt sedan upptäckten av antibiotika och framtagandet av vaccinen är ej längre lika självklar - av två helt olika orsaker. Förenklat kunde man säga att den kritik som vaccinmotståndarna framför gällande vaccinen (används i onödan, överanvänds och dylikt), skulle träffa mer rätt om den riktades mot användningen av antibiotika i stället.

Vice versa fallerar dock argumentet.

I Finland är Österbotten känt som en region med högre grad av vaccinmotstånd än resten av landet. Framför allt i Jakobstadsregionen är täckningsgraden betydligt lägre än i de flesta andra regioner, och ur ett medicinskt perspektiv oroväckande kritisk gällande flertalet av de sjukdomar man försöker råda bot på genom vaccinationsprogrammet för barn och ungdomar.

I dagsläget är det främst utbrott av mässlingepidemier som oroar. Gällande mässling behöver täckningsgraden ligga på minst 95 procent, men på flera håll uppfylls inte det målet.

Jakobstadsläkaren Markus Granholm är övertygad om att vi kommer att få se en epidemi i Jakobstadsregionen inom en snar framtid.

– Med tanke på vaccinnivån får vi vara beredda på att det kommer att bryta ut en epidemi, säger han till VBL-ÖT.

I Jakobstad är nivån under 90 procent för barn födda 2012-2014. Även i Korsholm ligger samma årskullar under 95 procent, och där är trenden dessutom - oroväckande nog - kraftigt sjunkande, 88,4 procent 2014 (se täckningsgraderna hos THL här).


Sett till den här utvecklingen är det oerhört viktigt och bra att politikerna och myndigheterna i Finland nu försöker ta tag i saken. För en månad sedan togs en nationell handlingsplan fram, för att vara redo ifall allt fler bakterietyper blir resistenta. I veckan bildades också en vaccinationsgrupp i riksdagen, med medlemmar ur alla partier. Gruppens huvudsakliga uppgift är att "fungera som ett parlamentariskt diskussionsforum som främjar den samhälleliga debatten om vaccinationsfrågor.”

Det kan behövas - för motargumenten från vaccinmotståndet är sällan på samma nivå som de medicinska och vetenskapliga argumenten.

Flertalet vaccinmotståndare lyfter ofta fram den konspiratoriska teorin om att Institutet för hälsa och välfärd (THL) och läkare sitter i famnen på läkemedelsföretagen, och tjänar pengar på att sälja så mycket vaccin som möjligt.

Den teorin skulle väl nu även innebära att när samma hälsoinstitutioner (både nationella och globala) och läkare tar krafttag mot en överanvändning av antibiotika, så ställer sig vaccinationskritikerna skeptiska till rapporterna och åtgärderna.

Eller kan man lita på THL i en fråga, men kraftigt misstro dem i en annan?