Vinner britten Froome blir det hans tredje raka seger och den skulle lyfta in honom bland de riktigt stora i Tour de France.

Efter att dopade Lance Armstrongs segrar ströks är det bara Eddy Merckx, Miguel Indurain, Louison Bobet och Jacques Anquetil som firat Tour-seger mer än tre år i rad.

Indurain vann Tour de France hela fem gånger medan Merckx och Anquetil vann fyra år i rad. Froome skulle med en seger med andra ord inte riktigt nå upp till samma nivå som legendarerna.

Men det finns en del frågetecken kring Froomes stall Team Sky.

Froome, 32, har inte tävlat så värst mycket i år och hans resultat har inte övertygat. Bland annat kom han bara fyra i genrepet inför Tour de France, Criterium du Dauphine.

Men Froome avvisar alla teorier om att han skulle vara ur form. Han säger att han sparat på krafterna inför sommarens kraftprov.

– Jag känner att jag är precis där jag vill vara. Jag hade få tävlingar i benen fram till Dauphine, vilket betyder att jag kommer åtskilligt mer utvilad till start än tidigare, sade Froome då han mötte pressen i Düsseldorf denna vecka enligt NTB.

Froome är ändå lite tveksam inför hur Tour de Frances etapper dragits i år.

– Den här rutten är den största utmaningen hittills i karriären, sade Froome för några dagar sedan till The Guardian.

Tävlingen sätter igång med tempo i Düsseldorf på lördag och årets upplaga blir svårare än vanligt för tempospecialisten Froome eftersom man inte kör så många tempokilometrar. Den första etappen är bara 14 kilometer lång och den nästa sista etappens tempo är 22,5 kilometer.

Ett annat utmärkande drag för årets Tour är att det är få etapper som slutar med en stigning.

Froome stöds av starka Sky-teamet och är tillsammans med australiern Richie Porte vinnarfavoriter även om det finns gott om utmanare.

På förhand sett har också bland andra Nairo Quintana, Romain Bardet och rutinerade Alberto Contador varit starka.

I Tourens historia är det bara Anquetil, Merckx, Indurain och Bernard Hinault som vunnit fem gånger så en fjärde seger skulle ta Froome närmare alla tiders statistikettor.

– Jag är medveten om de där siffrorna, säger Froome.

Även Mark Cavendish, som varit lite krasslig den här säsongen, försöker förnya statistiklistorna. Sprintspecialisten har 30 etappsegrar och skulle behöva fyra eller fler för att gå upp i ledning. Merckx med 34 etappsegrar toppar även den här statistiken.

Tour de France

  • Tour de France, etapploppet Frankrike runt på cykel, börjar i Düsseldorf den 1 juli och slutar i Paris den 23 juli.
  • Fjolårets vinnare, britten Chris Froome, är med även i år.
  • Årets Tour är totalt 3 540 kilometer lång och avgörs i tre länder förutom Frankrike: Tyskland, Belgien och Luxemburg.
  • De 21 etapperna är uppdelade i 2 tempolopp (i Düsseldorf och Marseille), 9 flacka etapper, 5 kuperade etapper, 5 bergsetapper. Cyklisterna har två vilodagar.
  • 198 cyklister från 22 team har anmälts till tävlingen.
  • Följande har tagit fem totalsegrar: Jacques Anquetil, Frankrike (1957, 1961–1964), Eddy Merckx, Belgien (1969–1972, 1974), Bernard Hinault Frankrike (1978–1979, 1981–1982, 1985) och Miguel Indurain, Spanien (1991–1995).