Om Finland skulle hotas i en kris så kan vi få hjälp av den militära styrkan JEF som leds av Storbritannien. Detta enligt Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon (Aamulehti 30.06)Fallons uttalande kom efter att Finland och Sverige i fredags officiellt tog steget in i den brittiskt ledda militära utryckningsstyrkan JEF (Joint Expeditionary Force). President Sauli Niinistö var ändå snabb med att påpeka att det varken handlar om en försvarsallians eller säkerhetsgarantier, och att JEF inte är ett mini-Nato.

Det var 2014 som Storbritannien, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge grundade JEF med syftet att öva tillsammans och vid behov ingripa för att stödja deltagarländerna, FN, EU eller Nato. Uppdragen varierar från humanitära insatser till avskräckning och krigföring. Varje deltagarland avgör självt om och hur det deltar. Beslut om att sätta in styrkan kräver heller inte enhällighet. Enlig Fallon är JEF inte inriktat mot något specifikt hot, eller mot någon speciell angripare. Men den innebär naturligtvis en återförsäkring att styrkan är gemensam och består av likasinnade länder som är redo att arbeta ihop. De är i sig lugnande för dem som går med i den.

Styrkan är rent organisatoriskt fristående från Nato men använder sig av Natos doktriner och standarder. Även rent operativt och med tanke på de länder som ingår i styrkan kopplas den till försvarsalliansen. JEF har dock inte de bindande förpliktelser som gäller inom Nato.


I fredags meddelade också Försvarsministeriet att Finland bjudits in till en arbetsgrupp bestående av 12 Natoländer för att effektivisera samarbetet mellan Natos arméer vid ammunitionsanskaffning. Deltagande i arbetsgruppen stöder försvarsmaktens arbete och möjliggör billigare styckkostnader för ammunition om projektilerna upphandlas gemensamt.

I torsdags undertecknades dessutom ett avtal mellan Finland och Tyskland med sikte på att vidareutveckla det bilaterala försvarssamarbetet.

Det planerade samarbetet berör en rad frågor, bland annat informationsutbyte, forskning och materielsamarbete. Dessutom undertecknades även ett annat ramavtal som gäller Finlands medverkan i den tyskledda ramstatsgruppen. Gruppens mål är att utveckla multinationell europeisk kapacitet och skapa trupphelheter för till exempel krishantering.


President Sauli Niinistö konstaterade under veckoslutet att det skärpta internationella läget gjort att EU:s länder vaknat upp, och att det är president Trumps utlåtanden som satt igång reaktionen.

Niinistö är också oroad över flygsäkerhet i Östersjöområdet, och han vill få ett slut på de ständigt återkommande incidenterna och införa tydliga spelregler.

Säkerhetspolitiska experten Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att JEF-samarbetet gör att Finland lättare kan ta kontakt med till exempel Storbritannien om det behövs. Till saken hör att i lördags trädde en ny lagstiftning i kraft i Finland som gör det lättare att ge och ta emot internationell hjälp inom försvaret.

JEF-samarbetet signalerar att Finland är redo att sköta sitt försvar. Niinistö tror inte att Ryssland har några svårigheter att förstå försvarssamarbeten som JEF.


I Finlands bilaterala försvarssamarbete har Sverige en speciell ställning. Finland och Sverige har fördjupat sitt samarbete de senaste åren, och det arbetet fortsätter. Enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har anslutningen till JEF koordinerats med Finland. Man har gjort en gemensam analys och kommit fram till att det här är förenligt med bägge ländernas alliansfria position. Det ger också ökade möjligheter att bygga samverkansförmågan.

Dessutom ska Finland förnya sitt stridsflyg, och Sverige är givetvis intresserat av att sälja Jas Gripen, som kanske inte prestationsmässigt är det bästa alternativet, men som ytterligare kunde fördjupa samarbetet inom luftförsvaret. Om vi därtill, på köpet, skulle bredda samarbetet till att omfatta flottan och de marina enheterna skulle Finlands ställning stärkas ytterligare.

Finland höjer nu systematiskt sin försvarsberedskap genom att knyta vänner till sig. Det är i sig välkommet, men det försämrade geopolitiska säkerhetsläget i vår del av Europa oroar.