Under soliga sommardagar är det möjligt att sträcka ut kroppen både på land och i vattnet i Vasa. För ett par somrar sedan kom SUP (ståpaddlingen) till Vasa, i år kan man kombinera SUP och yoga. SUP-yoga innebär, som namnet avslöjar, yoga på en bräda som används till ståpaddlingen. SUP-yoga passar även för nybörjare, både på yoga och på ståpaddlingen.

– I början av timmen går vi genom paddlingstekniken innan vi går ut i vattnet. I yoga finns det lätta och svårare variantioner på rörelserna, så SUP-yogan passar både nybörjare och de som yogat länge, säger Ariela Atias som är yogalärare.


Det som skiljer SUP-yoga från andra ledda yogatimmar är bland annat att yogaläraren inte kan ta sig runt bland deltagarna och hjälpa dem med rätt rörelser och positioner, utan de leds genom muntliga instruktioner och demonstration. Samtidigt övas balansen på ett helt annat sätt, eftersom brädan man står på rör sig med vattnet.

– Vi gör därför rörelser som är trygga och lätta för nybörjare, medan de som redan är bekanta med rörelserna och yoga kan hitta en ny utmaning i SUP-yogan, säger Atias.


SUP-yogan ordnas på svenska och finska, och vid behov också på engelska. Det finns inget fastslaget schema, eftersom deltagarna för att kunna balansera är beroende av att vattnet är lugnt och vinden stilla. Målet är att ordna SUP-yoga tre gånger om dagen då vädret tillåter. Den som vill delta kan titta in på Vasa SUP-stations bokningskalender på nätet för att hitta när nästa yogatimme leds.

– Om man tittar ut genom fönstret och vädret är så fint att man vill tillbringa tid utomhus - de dagarna ordnar vi helt säkert SUP-yoga, säger Atias.

Den första yogan på paddelbräda ordnades i helgen.

– Vi var oroliga över hur många som skulle komma, men vi är jättenöjda. Nu ser vi framemot fler dagar med bra väder, säger Atias.


Uppe på torra land finns det möjlighet att träna yoga på Fiskstranden från 4 juli till 3 augusti. Yogan på Fiskstranden går under namnet "Outdoor Yoga Vaasa" och leds av Michaela Finne.

På torsdagar ordnas yoga på Sandö av Whole Living Wasa. De ordnar yoga i samarbete med Raawka som erbjuder råkostlunch i samband med yogatimmen.