I dag fredag släpps hiphopduon Artem x Yonas senaste singel "Savage" med mycket sommarfeeling.

– Vi ville göra något lite roligare och lättsammare. Låten är självironisk och ska ge lust att dansa, säger Laaksoharju.

Laaksoharju är hemma från Korsnäståget i Vasa. Som 17-åring tog han sitt pick och pack till Helsingfors och där har han gjort sig ett namn i musikvärlden. Förra året lyfte Yle X upp honom som en av Finlands mest intressanta unga musiker och ett namn att lägga på minnet. Inte är han glömd i hemmatrakterna heller, för i fjol var han nominerad till Årets österbottning.

– Jag besöker Vasa så ofta jag hinner. Hela släkten och familjen bor kvar där.

I artiklar om dig tas din unga ålder ofta upp. Har åldern någonsin varit ett problem?

– Kanske när jag var 18–19 år. Då ansågs jag väl vara en junior men nu tänker folk annorlunda. De tvivlar inte på min erfarenhet och ger sig in i samarbeten med stor tillit.

Laaksoharju har en lång meritlista. Han är inte bara musikproducent och artist, vilket han håller närmast hjärtat, utan också en välansedd musikvideoregissör. Han har gjort Cheeks "Syypää sun hymyyn" och filmat och redigerat "Timantit on ikuisia". Det var de första stora kommersiella musikprojekten han varit involverad i och karriären fick fart på allvar.

Jag besöker Vasa så ofta jag hinner. Hela släkten och familjen bor kvar där.
Joonas Laaksoharju


Men det Laaksoharju själv anser vara största karriärsteget kom 2015. Då producerade han rapparen Views låt "Avalon" och det satte ett fett streck under hans namn som musikproducent. I och med det har han också öppnat dörrar internationellt.

– Inom tio år vill jag nå framgång i Finland men också lyckas med internationella projekt. Jag vill producera musik som når större massor.

Musikvideon till "Avalon" är, förstås, också signerad Laaksoharju.

Ser du musiken i bilder redan när du sitter i studion?

– Ja, det gör jag. Det är ett bra tecken när musiken väcker starka visuella bilder.

Föga överraskande har Laaksoharju också regisserat videon till nya singeln "Savage" som släpps om ett par veckor. Videon är inspelad i Los Angeles men utan de typiska LA-vyerna.

– Vi vill bryta de traditionella normerna i musikvideon. Men känslan är fortfarande somrig, säger han.

Zoom

Artem x Yonas färska singel "Savage" är full med självironi och humor. Foto: Pressbild