Det kallas lettering men Sofie Björkgren-Näse har hittat på ett eget namn och säger hellre bokstavsillustration. Under de senaste åren har hon hållit ett tjugotal kurser runtom i Österbotten i konstformen men ännu är behovet inte mättat. Därför åker hon ut till sju österbottniska orter i sommar och ger starthjälp till de som vill lära sig illustrera bokstäver.

Varför är lettering så populärt?

– Jag tror att det finns två orsaker. Dels är det en kort startsträcka, allt du behöver är en pennstump och papper. Dels är det ett hantverk där du ser vad du skapar. Det är avkopplande när hjärnan och handen samarbetar.

Österbottningarna är ett DIY-folk (do it yourself). "Hede kan ja laga sjölv"-mentaliteten kan vara ännu en orsak till det stora lettering-intresset. Christina Doktar i Kvevlax har gått nybörjarkursen två gånger. Hon ägnar sig åt lettering för att få utlopp för sin kreativitet.

– Jag brukar sitta för mig själv och rita bokstäver eller citat som jag hittar på nätet. Efter förra kursen startade jag Instagram-kontot @stinas_ordkonst för att se min egen utveckling men också inspirera andra. Det är inte alls så svårt som en del tror, säger hon.

Men det är klart, tålamod och övning krävs för att bli bra på de mer avancerade bokstäverna. Därför gick Doktar två kurser.

– Det var så intensivt och när vi kom till 3D-bokstäverna blev det invecklat. Därför gick jag två gånger. Men det är kul att komma ut och träffa folk också.

Zoom

Lettering, eller bokstavsillustration, är det roligaste Sofie Björkgren-Näse vet. Foto: Matilda Audas-Björkholm



Björkgren-Näse är bokstavsillustratör på heltid sedan ett år tillbaka. Man kunde kanske tro att hon hittat till lettering för att hon är så bra på att rita men så är inte fallet.

– Jag kan inte rita bilder och det måste man inte kunna. Det är viktigt att få bort självkritiken och det jobbar vi med på kursen. Och det är okej att göra lite fult först, säger hon.

Sommarens första kurstillfälle är 19 juli i Kronoby. Från och med 18 juli kan du se ett urval av Björkgren-Näses bokstavsillustrationer och skisser på Kronoby bibliotek.

Kalligrafi något annat

  • Kalligrafi är konsten att skriva (vackert). Konstformen kräver en viss sorts penna och det finns regler att förhålla sig till.
  • Lettering är att rita bokstäver. Det är mer personligt och lekfullt och du uppmuntras och får tips till att rita olika bokstavsstilar och hitta på egna bokstavsformer.
  • Sofie Björkgren-Näse håller letteringkurser i Vasa, Oravais, Malax, Kronoby, Karleby och Jakobstad.

Bor i Stockholm

  • Sofie Björkgren-Näse är från Kronoby och har bott tio år i Vasa.
  • Är 38 år.
  • Bor numera i Stockholm med man och två barn.
  • Är en självlärd bokstavsillustratör som numera lever på sin hobby.
  • Finns exempelvis på Instagram: @fialottajanssondesign.