I fjol var Laura Björkstrand ute på Storstensbådan utanför Bergö. Hennes föräldrar spelade kortspelet plump och själv hade hon tråkigt. Tillsammans med sin brors gudfar Johan Sjöberg skrev hon en lapp med texten:

"Hej. Jag heter Laura. Kom å hämta mig, jag har läidon på riktit. Dom spelar bara plomp. Adress - Storstensbådan, Bergö, Finland".

Lappen lade hon i en flaska som hon kastade i havet. Flaskan drev med vinden och försvann. Men ett år senare dök den upp igen. Robert Back från Nykarleby hittades hennes meddelande på en ö norr om Torsön utanför Nykarleby.

– Jag var ute på holmen och gjorde inventering. Av en ren slump lade jag märke till flaskan. Den var ungefär 50 meter uppe på holmen bland några träd, säger Back.

Han säger att det vanligtvis inte rör sig människor på holmen.

– Jag hade nog plockat upp flaskan i vilket fall som helst för att samla upp skräp, men det var extra engagerade att ta hem flaskan när den innehöll flaskpost, säger Back.

Flaskan har tagit en oväntad rutt.

– Flaskan låg på ett lite märkligt ställe. Holmen är inte så långt borta från åmynningen från Nykarleby. Man tycker ju att flaskan borde ha drivit i strömmarna som kommer ut från ån. Den borde ha drivit i andra riktningar, men så har inte skett.

Flaskan låg på ett lite märkligt ställe.
Robert Back


För att hitta avsändaren fotograferade Back lappen och laddade upp bilden på Facebook sent på fredagskvällen. Inlägget fick stor spridning och redan nästa morgon dök inlägget upp i Lauras pappa Daniel Björkstrands Facebookflöde.

– Jag såg att en Facebookvän delat bilden. Laura kom ihåg att hon skickat flaskposten. Det var kul att det hittades, säger Daniel Björkstrand.

Åttaåriga Laura Björkstrand säger att hon blev lite förvånad över att lappen hittades.

–Det var första flaskposten jag skrivit, säger Laura, som tycker det är roligt att hennes meddelande hittats.

Men ett år senare är plump fortfarande inget av hennes favoritspel

– Jag vet inte hur man gör.