19-åriga Essi Unkuri är yngst av alla 21 semifinalister i årets Miss Finland-tävling. Men det är inget hon fäster så stor vikt vid.

– Många blir förvånade när de hör min ålder och tycker jag verkar äldre, säger hon.

Ja, Unkuri är yngst men hon har ändå hunnit samla på sig erfarenheter som hon har nytta av i tävlingen. Dels har hon spelat teater i flera år och är därför inte rädd att prata inför folk. Dels har hon tävlingsdansat i nio år och är van att bli bedömd och få konstruktiv kritik.

– Och det här med klackar är inget problem. Jag har dansat med klackar sedan jag var sex år.

Dansen och teatern har gett Unkuri självförtroende. Och det är något som efterfrågas i Miss Finland-tävlingen, i år mer än någonsin tidigare. Tävlingen har från och med i år förändrats en hel del. Tidigare hölls finalen på våren men nu har den flyttats till hösten. Det för att de tävlande ska ha tid på sig att träna på sina färdigheter och framför allt för att få upp självförtroendet.

– Det räcker inte att bara vara vacker utan du måste vara social och kunna ta på dig olika uppgifter, som att vara programledare. Då måste du vara säker på dig själv, säger Sunneva Kantola, misskejsarinna och arrangör av tävlingen.

Det var ingen som sa att jag måste gå ner i vikt. Men det är viktigt att ha rätt inställning och jobba för sina mål. Det har jag gjort.
ESSI UNKURI


Semifinalisterna har alla fått gå en veckas intensivkurs tillsammans, en så kallad misskola. Där har de bland annat fått öva på att gå på catwalk och att prata inför människor.

– Det var den bästa veckan i mitt liv. Jag lärde mig mycket om mig själv och fick många nya vänner, säger Unkuri.

På kursen fick Unkuri ett träningsprogram som hon följt. Hon har också ätit hälsosamt och hittills gått ner sju kilo.

– Det var ingen som sa att jag måste gå ner i vikt. Men det är viktigt att ha rätt inställning och jobba för sina mål. Det har jag gjort, säger hon.

Zoom

Essi Unkuri har velat vara med i Miss Finland sedan hon var liten. Foto: Mikael Nybacka



Unkuri har också tränat upp sin finska. Hon har finska som modersmål men har mest svenskspråkiga vänner och gått i svenskspråkiga Vasa gymnasium.

Hur tycker du att en Miss Finland-vinnare ska vara?
– Det låter kanske som en kliché, men jag tycker att hon ska vara social, öppen och jordnära. Hon ska ju vara hela folkets miss och representera Finland.

Vilka är dina bästa egenskaper?
– Jag är öppen och det är lätt att närma sig mig. Jag brukar få höra att jag är positiv och jag är inte rädd för utmaningar. Och jag ger alltid 110 procent i det jag gör.

Vågar du hoppas på en vinst?
– Du måste kunna se sig som en vinnare, annars gör du inte ditt bästa. Det är klart att jag blir ledsen om jag inte vinner. Men jag tänker också att allt har en mening. Om jag inte vinner nu kanske jag inte är redo och kan söka senare igen. Men just nu är tävlingen det viktigaste för mig.

En del kritiker tycker att tävlingen är förlegad och omgärdas av en gammaldags kvinnosyn. Vad tycker du om det?
– Många har bilden av att det bara handlar om utseende och hurudan kropp du har. Visst, det är en del, men bara en liten del. Nyss räknade jag upp hur Miss Finland ska vara och då nämnde jag inte en enda sak som har med utseende att göra. Personligheten och hur man bär sig själv är väldigt viktig.

Fler Vasabor i tävlingen

  • Essi Unkuri är inte ensam Vasabo bland semifinalisterna. Eveliina Tikka, 22, från Karleby studerar i Vasa. Det gör också Emilia Arvela, 23, från Åbo.
  • 1000 personer har sökt till Miss Finland-tävlingen.
  • Semifinalisterna har valts ut på en casting tidigare i år. Av de 21 finalisterna väljs tio ut som får åka ut på en Finlandsturné som kulminerar i en final i höst.


Zoom

Essi Unkuri tog studenten nu i år från Vasa gymnasium. Om hon inte vinner Miss Finland ska hon studera marknadsföring i Helsingfors i höst. Foto: Mikael Nybacka